середа, 20 лютого 2019 21:32

Ангели з палаючими серцями: у Львові згадали усіх розстріляних на Майдані
22

Понад дві сотні львів'ян вшанували 5-ту річницю кривавих подій на Майдані
Фото: Валерій Шмаков
Понад дві сотні львів'ян вшанували 5-ту річницю кривавих подій на Майдані
Понад дві сотні львів'ян вшанували 5-ту річницю кривавих подій на Майдані
Понад дві сотні львів'ян вшанували 5-ту річницю кривавих подій на Майдані
Понад дві сотні львів'ян вшанували 5-ту річницю кривавих подій на Майдані

20 лютого у Львові на проспекті Свободи вшанували 5-ту річницю кривавих подій на Майдані. Біля пам'ятника Тарасові Шевченку зібрались понад дві сотні львів'ян, щоб запалити лампадки та пригадати усіх Героїв Небесної Сотні.

"Тішусь, що зібралась молодь, щоб вшанувати своїх побратимів. Вони наше майбутнє. Лише вони відстоюватимуть українськість та інтереси народу. Їм пощастило народитись не під Росією, не під Польщею, а у вільній країні. Вони мають стержень, який ніхто не зламає. Ні я, ні мої ровесники, ні їх опоненти ніколи й не відчують до кінця, що таке справжня свобода, - каже пенсіонер Василь Андрійович Терещенко, присутній на заході.

Учасниками акції стали й численні молодіжні громадські організації. Активісти принесли із собою портрети Героїв Небесної Сотні та запалили лампадки, викладені у вигляді ангела із червоним серцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молитва, квіти та паперові янголи: у Нових Санжарах вшанували Небесну Сотню

"Вшановувати героїв потрібно постійно. Хлопці і дівчата, які загинули на Майдані, віддали своє життя в першу чергу за нас та за наше майбутнє. Чи могли би ми собі уявити, що у мирний час, у XXI столітті, у центрі столиці незалежної держави почнеться ганебне дійство, коли влада вирішує піти наперекір своєму народові. Маємо розповідати про ці події своїм дітям, щоб вони ніколи не повторились. - говорить Уляна Греділь, учасниця проводу органіpfції "Апостольська чота". Живе у місті Городок на Львівщині. - Ми навіть не думали чи має наша організація долучитись до флешмобу. Сьогодні ми принесли із собою 108 фотографій усіх Героїв Майдану, зібрали їх історії, згадали кожного. Наших земляків зі Львівщини, які полягли у ті криваві дні було 21. Вони були звичайними людьми, які й не думали, що їх життя обірветься так неочікувано та трагічно. У них були плани на життя, мрії, робота, друзі та сім'я".

Головою організації є військовий капелан отець Михайло Греділь, парох храму Благовіщення Пресвятої Богородиці УГКЦ у місті Городок . Учасники організації - понад 230 дітей різного віку.

"У Львів приїхала лише частина наших дітей. Більшість залишились у місті, вшановувати Героїв Небесної сотні там. Зокрема, сьогодні у нас пройде панахида біля могили городківчанина Івана Бльока. Його убили 20 лютого у Києві на вулиці Інститутській. Мав 40 років", - додала активістка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб їх знали справжніми - показали невідомі спогади про Героїв Небесної сотні

"Майдан зробили діти, а не політики, - каже киянин Анатолій Шафранський. Чоловік 12 днів тому повернувся зі Сходу. Служив добровольцем під Авдіївкою. У Львові проходить реабілітацію. - Був на Майдані 58 ночей. Вперше пішов, бо декан мехмату Шевченківсьокого університету попросив мене прослідкувати за нашими студентами. Після подій 30 листопада та 1 грудня, вирішив, що маю бути з ними постійно. Допомагати їм. Був і під час протистоянь 18-20 листопада на Інститутській. Бачив, що робили Беркутівці. Біда там творилась".

Розстріли на Майдані почалися 18 лютого 2014 року, а найбільш масові відбулися саме 20 лютого на вулиці Інститутській, де силові підрозділи режиму Віктора Януковича відкрили вогонь по протестувальниках. У період з 18 по 21 лютого були вбиті 108 людей. Встановили, що в розстрілі Небесної Сотні є російський слід. У 2015 році президент Петро Порошенко заявляв, що організацією розстрілів на Майдані керував помічник президента Росії Владислав Сурков. У січні цього року генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що слідство по справі розстрілів на Майдані завершило збір доказів для оголошення про підозру тим, хто віддав наказ стріляти. Кілька сотень справ щодо осіб, які застосували насильство зараз у судах.

Зараз ви читаєте новину «Ангели з палаючими серцями: у Львові згадали усіх розстріляних на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути