Ексклюзиви
четвер, 19 січня 2017 18:59

"Українці мають довести, що жертви на Майдані не були марні" - росіянин

"Українці мають довести, що жертви на Майдані не були марні" - росіянин
фото: Сергій Старостенко

Gazeta.ua розпочинає серію історій про Майдан очима різних людей. Це спогади, думки, оцінки учасників подій, політиків, митців, іноземців, експертів. Цикл публікацій присвячуємо третій річниці Революції гідності.

Російський правозахисник Ілля Новіков неодноразово допомагав людям на Майдані. Став відомим у 2014-му, коли був у команді адвокатів ув'язненої Росією української льотчиці Надії Савченко.

За словами Новікова, росіяни не сприйняли Майдан, а в його появі звинувачували США. "Знову піндоси щось замутили - казали росіяни".

"Людям вселяли ідею, що ніхто безкоштовно не піде під кулі. Інша річ, що мало хто і за гроші піде під них, але це залишали за дужками", - згадує реакцію росіян на Майдан Новіков.

"У Києві я був наприкінці листопада 2013-го. А коли в січні почалися трагічні події, спочатку відправляв із Москви гроші на ліки, потім – вакцину проти правцю. На Донбасі загинуло значно більше людей й за трагічніших обставин. На Майдані знали, за що виходять".

На думку Новікова, українці повинні зробити все можливе, щоб жертви на Майдані не були марними.

"У Росії кошмар і жах. В Україні все складніше й цікавіше. Щоразу тут почуваюся, ніби випірнув із болота. Надихає, що у вас є моральний запас. Був Майдан і є Донбас, де тисячі людей загинули за ідеали. Неможливо, щоб у країні, яка пережила Майдан, хабар ніде не зустрів протест. У Росії того, хто доводитиме, що даїшник не має права брати хабар, назвуть маргіналом: "Куди ти лізеш? Ти що, найрозумніший?". Росіянин чує по телевізору: "Ми знаємо, що ти – лайно. Але ти – хороший, бо росіянин. А вони – не росіяни, тому більше лайно, ніж ти". І він плює на тротуар. Коли це покажуть в Україні, у людині щось перевернеться, і 101-й недопалок вона кине в урну. Якщо перестають кидати недопалки на тротуар, починається Європа. Якщо плюють – опиняються в Росії, навіть якщо живуть у Києві", - сказав Новіков.

Зараз ви читаєте новину «"Українці мають довести, що жертви на Майдані не були марні" - росіянин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути