вівторок, 21 червня 2016 15:50

"Я б назвав це місто "мікродонбасом" - історик про Горішні Плавні

"Я б назвав це місто "мікродонбасом" - історик про Горішні Плавні

Часто жителям Горішніх Плавнів чуже українське. В цьому випадку варто думати про культурну безпеку міста. Про це Gazeta.ua розповів 66-річний Юрій Лоза, головний редактор картографічного видавництва "Мапа". Член експертної комісії при Українському інституті національної пам'яті.

- Я б назвав це місто "мікродонбасом". Або ж всесоюзною комсомольською будовою. Його зводили люди приїжджі. Багато корінних росіян. Вони почували себе завойовниками, господарями. Думали, так триватиме вічно, - каже Юрій Лоза.

- На початках новоствореного Комсомольска навіть не було україномовної школи. До сьогодні в менталітеті городян мало що змінилося. На жаль, їм часто чуже українське. Вони швидше б погодилися на грецьку назву Борисфен, ніж на Горішні Плавні.

Неприйняття змін не залежить від того, промислове місто чи аграрне. Таке могло статися в будь-якому - багатому чи бідному. Залежить від того, які люди там живуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не хочемо, щоб вся Україна вважала нас хто-знає ким" – в Горішніх Плавнях найбільші зарплати в регіоні

Не надто радикально вчинила Рада? В людей - великий спротив.

- Відновити історичну назву міста - то справа держави. Має йти зі столиці. Особливо в час війни. Тут треба найперше подумати про національну безпеку. І українську культуру теж варто берегти. Без кінця пояснювати людям, що декомунізація - це елемент нашої культури. Треба до цього ставитися з повагою і турботою. Наші предки 200-300 років тому давали історичні назви місцям поселень. А ми просто про них забуваємо.

Люди в селі Горішні Плавні мали плани на життя, облаштовані домівки, свою мову і культуру. Їх не питали чи згодні вони все це покинути. Кар'єрами навіть засипали кладовища з їхніми родичами. Вже зараз треба повертатися до свого коріння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Горішні Плавні - історична назва, яка повертає народу чудове напівзабуте слово" - Юрій Шевчук.

Багато часу піде, щоб городяни звикли до Горішніх Плавнів?

- Я скажу так - час однозначно треба. Тільки не порахуєш, скільки. Це складно. 1945-1946-го повоєнних роках в України перейменували близько 3 тис. населених пунктів. У людей взагалі не питали. Спротиву не було. Тоді все сприймалося якось більш байдуже. Зараз же кожен каже свою думку.

Нагадаємо, Горішні Плавні можуть зникнути з мапи України.

Зараз ви читаєте новину «"Я б назвав це місто "мікродонбасом" - історик про Горішні Плавні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути