вівторок, 11 жовтня 2022 05:05

11 жовтня моляться великому святому

11 жовтня моляться великому святому
Харитон Сповідник вважається засновником Фаранської Лаври, яка знаходиться в Ізраїлі. ФОТО: скріншот

Сьогодні православна церква вшановує преподобного Харитона Сповідника. Він жив у III-IV ст.

Святий мешкав у тодішній римській провінції Ліаконія – нині територія Туреччини. Він був благочестивим християнином, який не зрікся віри під час масових гонінь на сповідників Ісуса Христа на початку IV ст. Більше того – Харитон викривав язичницьких богів та закликав людей приймати істинну віру. За це він був заарештований та підданий тортурам, але залишися живим. Згодом новий імператор Риму Тацит видав указ про звільнення усіх заарештованих християн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покрови, День захисників та Свято УПА – що українці відзначають 14 жовтня

Після виходу з тюрми, святий відправився в Єрусалим. По дорозі на нього напали розбійники, зв'язали та кинули у печеру, пішовши по своїх справах. Харитон був готовий до смерті та молився Богу. Однак сталося чудо – в печеру заповзла змія і отруїла вино, яке лишили злодії. Коли вони повернулися і випили алкоголь, то впали замертво. Їхні скарби святий роздав бідним, а у печері облаштував церкву. Згодом на місці храму виник монастир, який відомий і нині, як Фаранська Лавра. Знаходиться на території Ізраїлю.

Святий Харитон прожив благочестиве життя та помер від старості орієнтовно в 350 році. Він був похований у Фаранській обителі.

Учора православні згадували святого мученика Калістрата, який жив у ІІІ-IV ст в древньому місті Карфаген. Калістрат був воїном та служив під началом воєводи Персентина. Сповідував християнство із дитинства, бо походив із побожної родини. Відмовився відректися від віри, коли почалося гоніння на християн. За це був підданий тортурам, а згодом убитий.

Зараз ви читаєте новину «11 жовтня моляться великому святому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути