Ексклюзиви
понеділок, 10 жовтня 2022 05:05

Сьогодні моляться воїну, якого зарубали мечем

Сьогодні моляться воїну, якого зарубали мечем
Мученик Калістрат прийняв смерть відмовившись зректися від християнства. ФОТО: скріншот

Сьогодні православні згадують святого мученика Калістрата, який жив у ІІІ-IV ст в древньому місті Карфаген. Він був заснований ще до нашої ери, а остаточно зруйнований у XIII ст.

Калістрат був воїном та служив під началом воєводи Персентина. Сповідував християнство із дитинства, бо походив із побожної родини.

Коли Карфаген потрапив під владу Римської імперії, а імператором став Диоклетіан – почалося велике гоніння на християн. Товариші Калістрата донесли на нього владі, розповівши про те, що майбутній святий молиться по ночам. Воїна арештували та почали судити. Під час засідання він зізнався, що сповідує християнство. Після цього Калістрата піддали тортурам, зашили у шкіряний мішок та кинули у море. Однак мішок зачепився за гострий виступ скали, розпоровся і святий цілим доплив до берега. Це спасіння побачили його побратими і 49 з них вирішили теж прийняти християнську віру. За це були кинуті у в'язницю, де Калістрат їх охрестив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Віри, Надії, Любові й матері їхньої Софії: що обов'язково треба зробити у свято

Наступного дня усі воїни були піддані жорстоким тортурам та страчені. Однак побачивши стійкість із якою мученики переносили катування, того дня до віри Христової навернулося ще 135 воїнів. Їх ніхто не наважився судити, бо від військового полку тоді б нічого не залишилося, згідно християнських переказів.

Усіх мучеників згодом поховали із почестями. А над їх могилою була зведена церква.

Також сьогодні вшановують Саватія Соловецького, який вважається засновником Соловецької обителі, яка нині знаходиться на території Росії. Попри те, що багато хто називає Саватія російським святим, Православна церква України теж вшановує цього преподобного. Із його біографією можна ознайомитися за посиланням.

Православні й греко-католики святкуватимуть Покрову Пресвятої Богородиці 14 жовтня. Цьогоріч це п'ятниця.

Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найважливіших свят у християнській традиції. Його повна назва – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Цього дня віряни молитимуться про захист від ворогів. Gazeta.ua вирішила розповісти історію свята.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні моляться воїну, якого зарубали мечем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути