четвер, 20 червня 2019 16:20

"Театр заробляв за рік 7 мільйонів гривень. Частина депутатів вирішили, що це може стати для них непоганим заробітком" - Наталія Бігарі

"Театр заробляв за рік 7 мільйонів гривень. Частина депутатів вирішили, що це може стати для них непоганим заробітком" - Наталія Бігарі
Наталія Бігарі - постійна відвідувачка театру. Протягом року допомагала розбиратися у справі з усуненням В'ячеслава Ускова з посади. Фото: Віктор Осипенко

Із 12 червня білоцерківський театр ім. Панаса Саксаганського знову очолив В'ячеслав Усков. На посаді замінив Богдана Пущака. Виконуватиме обов'язки керівника. На повноцінній основі директора оберуть 9 серпня.

Однією з тих, хто представив колективу В'ячеслава Ускова, була депутатка Київської обласної ради Наталія Бігарі. Зачитала відповідний наказ про його призначення, який підписав голова облради Микола Стариченко.

- З театром проблема тягнеться протягом двох років. Це наболіле питання і для театралів, і для жителів Білої Церкви, і для обласної ради, - говорить Наталія Бігарі. - У моїй практиці обласного депутата це одна з найрезонансніших справ.

Коли я прийшла в облраду, то здивувалася, що тоді на театр виділили 24 мільйони гривень. Думала, що це завищена сума. Тим більше, що у нас недофінансована медицина. Почала аналізувати роботу театру. Побачила об'єми праці, які виконують саксаганці. Стало зрозуміло, що вони заслуговують на ці гроші. До того ж у ці 24 мільйони входила і зарплата колективу, і комунальні витрати. Це єдиний на Київщині театр, де є потужна акторська команда, балет, оркестр. Три в одному.

Один голос вирішив долю керівника. Було дуже некрасиво

В'ячеслав Усков уже очолював театр. Чому його зняли улітку торік?

- 80% комунальних закладів області — дотаційні або банкрути. А театр заробляв за рік 7 мільйонів гривень. Це хороший спецфонд. Частина депутатів вирішили, що це може стати для них непоганим заробітком. Почали цькувати Ускова. На сесії підняли питання про його відставку з "голосу" (питання, яке не внесли у порядок денний, а запропонували із залу. — Gazeta.ua). Не прийняли. На наступному засіданні знову поставили на голосування. Один голос вирішив долю керівника. Було дуже некрасиво. Людину звинуватили у розкраданні грошей і непорядній праці. В'ячеслава Ускова це образило. Він подав заяву в суд і виграв його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ячеслав Усков святкував день народження до ранку

Як після цього відбулося призначення Богдана Пущака?

- Усков працював у театрі, але 12 червня 2018 року в нього закінчився контракт, який не продовжили. Згідно із законом, виконувача обов'язків директора мали обрати серед трудового колективу. А поставили Пущака — людину ззовні. Далі оголосили конкурс на посаду. Не обійшлося без порушень. У конкурсну комісію поставили потрібних людей із громадських організацій, а від представників влади виступили ті, хто лобіював інтереси Пущака. Але тоді він та Усков набрали однакову кількість голосів. Був другий тур, в якому заборонили брати участь трудовому колективу. Мовляв, у них були неправильно оформлені документи. Так Богдан Пущак і виграв. Театрали були проти, саботували. Не пускали нового керівника на роботу, голодували. Але їм перестали платити зарплату. Це був шантаж.

Нових вистав так і не зробили, втричі менше продали квитків і заробили менше на мільйон. Звільнили левову частину колективу

Як працював театр, поки його очолював Богдан Пущак?

- Театр так і не зміг показати результати. А у бюджет 2019 року вже просили закласти 27 мільйонів замість 24. Збільшені цифри не змогли пояснити. Порівнюючи успіхи минулого року і цього, ми бачимо, що нових вистав так і не зробили, втричі менше продали квитків і заробили менше на мільйон. Звільнили левову частину колективу, весь оркестр.

Я як медик ніколи не думала, що буду так перейматися цим питанням. Але це показовий приклад і для медичних колективів. Говорила це на багатьох зустрічах. Так само можуть проводити конкурси і нехтувати правами колективу. Театр став лакмусовим папірцем того, що справедливість можна довести, правду відстояти. Головне — не мовчати. Велика заслуга в цьому колективу, який стіною стояв за керівника і в сніг, і в дощ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 років на сцені театру імені Саксаганського: бенефіс актора Віктора Надем'янова

Богдан Пущак зміну керівництва театру називає неправомірною. Каже, що разом із ним звільнилися 37 людей. Обіцяє позиватися до суду.

Зараз ви читаєте новину «"Театр заробляв за рік 7 мільйонів гривень. Частина депутатів вирішили, що це може стати для них непоганим заробітком" - Наталія Бігарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають