вівторок, 18 грудня 2018 15:33

Чверть хворих на вірусні інфекції отримують пневмонію

5463 людей захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції в Полтавській області минулого тижня. Із них 3460 дітей. 258 осіб госпіталізували. У Полтавському районі захворіла 351 людина. З них 188 дітей. До лікарні потрапили восьмеро.

— У районі майже 67 тисяч населення. А в нашому терапевтичному відділенні всього 40 місць, — говорить 47-річний Андрій Василевський, завідувач приймального відділення Полтавської центральної районної лікарні. 21 рік працює тут терапевтом. — Усіх покласти не можемо. Особливо в сезон ГРВІ. Хотілося б, аби хворі на це зважали і частіше спілкувалися із сімейними лікарями у селах.

Зараз багато гострих респіраторних інфекцій. Перші симптоми — нежить, температура, ломота у м'язах, сльозотеча, важке дихання.

Як змінилися віруси за останні роки?

— Ніяк. Передаються, коли людина чхає чи кашляє. Найбільша небезпека — висока температура. Особливо в дітей до року. У людей старшого віку можуть виникнути проблеми із серцем. Тому в міжсезоння їм потрібно більше берегтися.

Коли починати пити антивірусні препарати?

— Як тільки помітили перші симптоми. Підійдуть українського виробництва — амізон, аміксин, новерін. Не треба одразу поспішати до медзакладу. Краще викликати додому сімейного лікаря, який випише препарати. Обійдуться десь у 150 гривень. Якщо протягом трьох діб не допомогли, слід йти у лікарню. Призначать аналіз крові, сечі. Рентген теж варто зробити, бо можуть бути ускладнення. Запалення легень, бронхіт, трахеїт, синусит.

Чи можна приймати антибіотики при ГРВІ?

— З четвертого дня, якщо із носа з'являються гнійні виділення жовтого чи зеленого кольору. Це значить, що до вірусу приєдналися бактерії. Курс антибіотиків треба пропити до кінця. Не можна вживати алкоголь, бо ліки не подіють. Можуть бути алергічні реакції — від висипання до анафілактичного шоку, який спричиняє непритомність, зниження тиску.

Коли треба збивати температуру?

— До 38 градусів — не слід. Наявність температури — ознака, що організм бореться. Недавно в тяжкому стані привезли жінку із Гожулів. Тиждень лікувалася дома, пила жарознижуючі. Заробила плевропневмонію. Якби ще день, не змогли б зарадити. Лікували у стаціонарі півмісяця. Витратила кілька тисяч гривень.

Де межа між ГРВІ і запаленням легенів? Як її не пропустити?

— Десь у четвертої частини хворих на вірусні інфекції виникає пневмонія. Через неправильне лікування. Переважно це діти і люди старшого віку. За останній тиждень у мене було п'ять таких випадків.

Щоб перестрахуватися — йдіть у лікарню на четвертий день хвороби, якщо не відпускає.

Нині пневмонії протікають складно, супроводжуються запаленням оболонки легенів, в яких з'являється рідина. Туди антибіотику дістатися складніше. Доводиться призначати кілька одночасно. Змінилися й симптоми. Часто не підвищується температура. Лікування коштуватиме від 500 до кількох тисяч гривень.

Як змінилися пацієнти у Полтавському районі?

— Останнім часом поводяться нахабно. Не виконують поради лікаря, а потім пишуть скарги. Буває, "швидка" привозить людину з району. Її життю загрози немає. Але наполягає, щоб поклали в стаціонар.

Коли очікувати на епідемію грипу?

— Десь наприкінці грудня. Яким він буде, ще не знаємо. Адже постійно змінюється, мутує. Головне — вчасно звернутися до лікарні.

Як загартовувати організм?

— Їсти сезонні овочі й фрукти. Особливо яблука та груші. У них міститься вітамін С. Потрібен для імунітету. Найменше хворіють плавці.

Купили пластиковий інгалятор

Юлія Неділько, 35 років, із Терешок сидить у черзі під кабінетом терапевта в Полтавській центральній районній лікарні. Її 8-річна донька Анастасія тільки-но перехворіла на ГРВІ. Лікувалася сім днів. Першого мала температуру 38,5°С. Не приймала противірусних препаратів та антибіотиків.

— Маємо свою методику лікування, — каже Юлія. — Використовуємо лише гомеопатичні препарати. Від нежитю — краплі імупрет і таблетки синупрет. Щоб боротися з кашлем, купили пластиковий інгалятор. Заправляємо його ефірними оліями інгалар. Дихаємо по 5 хвилин ротом і носом. Для профілактики процедуру робили старша донька Аліна і чоловік Сергій. Промиваємо носа морською водою хюмер.

Смокчемо льодяники для горла ефізол або фіорда. П'ємо чаї з липи, малини, мати-й-мачухи. Можна обійтися без хімії. У дітей ніколи не було ускладнень. Хворіли максимум сім днів.

Зараз ви читаєте новину «Чверть хворих на вірусні інфекції отримують пневмонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають