субота, 22 червня 2019 16:48

Убивство Володимира Івасюка довели через 40 років

Автор: фото надане Оксаною Івасюк
  Композитор Володимир Івасюк зник наприкінці квітня 1979-го. За три тижні його повішеним знайшли у Брюховецькому лісі неподалік Львова. На той час музикантові було 30 років
Композитор Володимир Івасюк зник наприкінці квітня 1979-го. За три тижні його повішеним знайшли у Брюховецькому лісі неподалік Львова. На той час музикантові було 30 років

Український композитор, автор ­пісні "Червона рута" 30-річний ­Володимир Івасюк не міг повіситися. Це довела експертиза, яку проводив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз на замовлення прокуратури Львівської області.

Він зник 24 квітня 1979-го. Батьки подали заяву до міліції, але пошуки розпочали лише за три дні. Тривали до 11 травня.

Тіло Володимира знайшов солдат у військовій зоні Брюховицького лісу недалеко від Львова 18 травня. Слідство висунуло єдину версію — самогубство внаслідок тривалого психічного розладу. Прокуратура Шевченківського району міста закрила справу за відсутністю складу злочину через два місяці.

Рідні та друзі Івасюка в самогубство не вірили. Стверджували — його вбили. Справу поновлювали двічі, але щоразу закривали через "відсутність складу злочину".

Цього разу слідчий експеримент проводили за трьома напрямками. З'ясовували — композитор повісився, йому хтось допоміг чи самогубство інсценували. За статиста взяли чоловіка такого ж віку, ваги, зросту, як Івасюк. Експерти врахували всі деталі — пору року, особливості дерева, висоту гілки, на якій знайшли музиканта.

— Він не міг повіситися сам. Навіть натренована фізично людина, яку ми залучали, не змогла зав'язати пояс на гілці висотою 1,7 метра і залізти в петлю, — каже Олександр Рувін з Інституту судових експертиз. — Драбини чи ­під­ставки біля Івасюка слідчі тоді не ­знайшли. Навіть якби їх використовував, то ­зачепитися за гілку без сторонньої допомоги він не міг. Щонайменше там було ще двоє людей.

— Також ми дослідили одяг і взуття Володимира за фотографіями в матеріалах справи, описом речей, протоколами огляду, — додає Рувін. — Аби він залазив на дерево, мали б залишитися відповідні сліди на підошвах чи одязі. У протоколах зазначено, що їх не було. За сукупністю цих факторів можу сказати — це не самогубство. Результати експертизи передамо в прокуратуру Львівської області.

Справу про смерть Володимира Івасюка Генпрокуратура вперше поновила 2009-го, каже сестра композитора 59-річна Оксана Івасюк.

— За три роки справу закрили, нас не попередили, — розповідає Оксана ­Михайлівна. — У червні 2015-го знову відкрили справу. Тодішній обласний прокурор Роман Федик говорив, що Володю вбили співробітники КДБ.

Це дослідження робили авторитетні експерти. Довели те, що знали і за що боролися наші батьки. Знав увесь український народ. Але треба було сказати офіційно.

Замовники убивства досі живі. Але навряд будуть покарані, вважає товариш родини Михайло Маслій, 58 років.

— Володя популяризував українське, за ним тягнулися. Тому був незручний для системи, — каже Маслій. — Його батьки в могилу пішли, правди не добилися. Тому ця експертиза логічне завершення слідства, що тягнулося роками.

Зараз ви читаєте новину «Убивство Володимира Івасюка довели через 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають