субота, 09 лютого 2019 19:25

Матіос пропонує перевірити весь Донбас на поліграфі

— Як на Донбасі відсіяти тих, хто в окупації вимушено працює вчителем у школі, від тих, хто свідомо організовує незаконні вибори і збирає податки? В Одесі на базі одного наукового центру розробили для цього програму поліграфа, — каже головний військовий прокурор Анатолій Матіос, 49 років. — Під час перевірки реакція на запитання дає відповідь — говорить людина щиро чи ні. Потрібен буде комп'ютер і півгодини на одну особу. Доведеться пропустити через поліграф усе населення.

— Така перевірка коштує дорого. В Україні мало професіоналів, які займаються цим. Ще менше хороших поліграфів. Матіос знає, що цю ідею не вдасться реалізувати, — говорить виконавчий директор Українського інституту майбутнього 35-річний Віктор Андрусів.

— Український інститут майбутнього провів опитування на окупованих територіях. Населення там найбільше боїться покарання від української влади після повернення. Маємо рахуватися з цим. Буде важко будувати діалог. Але треба. Ми повертатимемо своїх громадян, а не сепаратистів. Безперечно, колабораціоністів маємо карати. Але лише після того, як провина доведена судом.

За які форми співпраці з окупантами не варто карати?

— Жінка, змушена виконувати обов'язки секретаря в "державних" органах, технічно працювала на окупаційну владу. Але навряд це може підпадати під статтю про державну зраду. Ми можемо карати тих, хто доносив, шпигував проти українських військових, "зливав" наші позиції. Тих, хто катував військовополонених.

Це не суперечить Мінським угодам?

— Домовленості проголошують амністію всім. Більше того, вони закріплюють напівавтономний статус Донбасу. За ними місцева влада може навіть створювати власну поліцію. Тож ні про яке покарання за колабораціонізм не йдеться. Все впирається у те, як Україна отримає ці території назад. Якщо після військової операції — матимемо можливість покарати тих, хто на це заслуговує.

Часто лунають пропозиції обмежити право голосувати на виборах чи позбавляти громадянства за співпрацю з окупантами.

— Не можемо цього зробити, бо порушимо права людини. У кримінальному кодексі України є чітка стаття — державна зрада (від 12 до 15 років позбавлення волі. — Газета). Саме за нею можемо судити й виносити вироки.

Щоб місцеве населення не сприймало Україну як окупанта, маємо вже зараз готувати сценарій реальної реінтеграції цих регіонів. Треба прописати закон, за яким плануємо карати винних. Чітко пояснити, хто підпадатиме під його дію. Довести до відома українців на окупованих територіях, що все буде в рамках міжнародних договорів.

Повернення Донбасу — виклик для України. Важливо його гідно пройти. Коли території стануть вільними, покарання зрадників буде однією з останніх проблем. Ми ще довго долатимемо наслідки гуманітарної та економічної катастрофи, що виникла там за роки окупації.

Зараз ви читаєте новину «Матіос пропонує перевірити весь Донбас на поліграфі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають