пʼятниця, 09 серпня 2019 17:33

Колишній полковник "Беркута" розгонив мітинг у Москві

Автор: ФОТО: REUTERS
  Омон затримує учасника протесту проти недопуску кандидатів опозиції на вибори до столичної Московської міської думи. 3 серпня 2019 року, Москва, РФ
Омон затримує учасника протесту проти недопуску кандидатів опозиції на вибори до столичної Московської міської думи. 3 серпня 2019 року, Москва, РФ

3 серпня у Москві, на Пушкінській площі, зібрався мітинг за чесні вибори до міської думи. ОМОН і Російська гвардія під час розгону затримали понад 1 тис. людей. До акції долучилися 2 тис. протестувальників у Санкт-Петербурзі. Там затримання були поодинокі.

27 липня росіяни вже намагалися відстояти чесні вибори до столичного парламенту, заплановані на 8 вересня. Тоді арештували майже 1,5 тис. людей

Причина протестів — відмова у реєстрації для 18 опозиційних кандидатів. Серед них — голова Партії змін Дмитро Гудков, юрист Фонду боротьби з коруп­цією Любов Соболь. Останню 3 серпня затримали однією з перших, до офіційного початку акції. Арештували кореспондента російського телеканалу "Дождь" Володимира Роменського та журналістку "Ведомостей" Олену Ваніну та близько 50 неповнолітніх.

"Швидка" 12 разів виїжджала на мітинг, п'ятьох людей госпіталізували. Арештами в центрі Москви керував колишній полковник українського "Беркута" Сергій Кусюк. Брав участь у спробах розігнати Майдан. Після Революції гідності втік до Росії.

"Москвичі не готові миритися зі свавіллям, — пише російський політолог 60-річна Євгенія Альбац для американського видання "Нью Таймс".

— Або мерія скасує вибори 8 вересня і почне всю кампанію реєстрації кандидатів з чистого аркуша, або у вересні влада отримає новий протест. А результати голосування в Московську думу громадяни вважатимуть нелегітимними.

Влада лякала москвичів чутками, що поліцейським роздали патрони. Але Путін розуміє: як тільки в Москві на вулицях проллється кров, Дональд Трамп із Борисом Джонсоном (прем'єр Великої Британії. — Газета) не зможуть подати йому руки. І він остаточно переміститися в компанію до президента Зімбабве. Такий кінець влади стане для нього катастрофою".

— Після помаранчевої революції в Україні у Путіна з'явився маніакальний страх вулиці, — говорить політолог Віктор Таран, 41 рік. — Російська влада робила все, щоб нівелювати протестний рух. Дискредитувала його, переконувала населення, що на мітинги виходять одні маргінали, розмивала опозицію. Це фактично унеможливило зміни в державі під тиском простих людей. Путін та його оточення розуміють, що будь-яка поступка дає надію росіянам. Вони усвідомлять, що пікети дієві, й виходитимуть на вулиці регулярно. Це — страшний сон глави Кремля.

Тож влада РФ і далі наступатиме на демократичні свободи громадян, розганятиме мітинги. Через безвихідь росіяни можуть відмовитися від мирних протестів — і почнеться кровопролиття.

У РФ немає загальнонаціонального лідера, який міг би очолити протестний рух. Маленькі опозиційні організації не мають великого впливу на суспільство. Останні мітинги були фактично стихійними. Більше нагадували бунт, ніж керований протест.

Зараз ви читаєте новину «Колишній полковник "Беркута" розгонив мітинг у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають