Ексклюзиви
субота, 04 травня 2019 23:41

Газ для населення подешевшає

У травні газ для населення подешевшає з 8,55 до 8,24 грн за куб. м, про це домовилися уряд і Нафтогаз.

Розробили новий механізм визначення регульованої ціни для ­побутових споживачів. Якщо ринкова вартість газу для промисловості буде нижчою за встановлену урядом для населення, то й остання знизиться. Якщо енергоносій для ­промисловості подорожчає, українці не платитимуть більше. На травень роздрібна ціна газу для населення становитиме 8247 грн за 1 тис. куб. м, за новою формулою.

— Сьогодні вартість газу для населення державно-регульована. Встановлюється відповідно до Постанови Кабміну №867. Газ із травня мав подорожчати на 20 відсотків, — пояснює 46-річний Геннадій Рябцев із науково-технічного центру "Психея". — Зараз уряд і Нафтогаз запланували прив'язати вартість палива для побутових споживачів до ціни, яку платить промисловість. Якщо для останніх блакитне паливо коштуватиме дешевше, то й для населення ціна знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте більше за визначений урядом рівень, то для населення підвищуватися не буде. Щоправда, людям обіцяли знизити ціну ще у квітні. Цього не сталося. Уряд не вніс зміни до постанови про спеціальні зобов'язання для Нафтогазу.

— Це політичне рішення, — говорить експерт із енергетики Михайло Гончар, 55 років. — Чиновники готуються до парламентських виборів. Шукають способи, як задобрити електорат. Вирішили погратися з вартістю газу. Це не спрацює. Ціну все одно доведеться піднімати, бо меморандум із Міжнародним валютним фондом ніхто не скасовував.

Зараз ви читаєте новину «Газ для населення подешевшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають