неділя, 30 грудня 2018 16:29

До українських моряків пустили консула

Український консул у Москві Альберт Черняков 7 грудня зустрівся з чотирма полоненими моряками — Денисом Гриценком, Романом Мокряком, Юрієм Без'язичним і Богданом Головашем.

Дипломат поспілкувався також із трьома пораненими українцями — Ігорем Ейдером, Андрієм Артеменком і Василем Сорокою. Каже, вони почуваються задовільно. Черняков спростував інформацію, що в одного з моряків ампутовані пальці руки.

25 листопада російські прикордонники в Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях, що йшли з Одеси до Маріуполя. Малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" взяли штурмом. Захопили у полон 24 моряків.

— Українські полонені отримали посилки, — говорить 58-річна Людмила Денісова, уповноважена з прав людини. — У камерах є телевізори. Та вони їх не дивляться, читають книжки. Їм переказали фінансову допомогу у розмірі 74 долари (2058 грн. — газета) кожному. Є домовленість, що телефоном зможуть поговорити з рідними.

— Синку, може, в тебе буде можливість побачити ці кадри. Ми пишаємося твоїм вчинком, — заявив 6 грудня у відеозверненні Віктор Сорока, батько полоненого Василя Сороки.

— Мужності тобі, витримки. І вір мені, що ні я, ні президент, ні Україна не залишимо тебе й решту наших героїв. Ми зубами вирвемо вас звідти. Ви будете вдома.

Віктор Сорока закликав українців писати листи його синові. Через тюремну цензуру можна лише російською мовою. У них заборонено згадувати Україну, малювати державну символіку й наголошувати на їхньому затриманні.

Полонені українські моряки передали листи своїм рідним, повідомила російська журналістка й волонтерка Вікторія Івлєва: "Прийшло чотири листи з "Матроської тиші". Василь Сорока написав мамі й сестрі, Андрій Артеменко — мамі, а Андрій Ейдер — усій своїй родині".

Зараз ви читаєте новину «До українських моряків пустили консула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають