четвер, 18 квітня 2019 13:10

У лісгоспі організували безвідходне виробництво

У лісгоспі організували безвідходне виробництво
У Новосанжарському лісгоспі виготовляють паливні брикети. Фото: upravles.gov.ua

У Новосанжарському лісгоспі виготовляють паливні брикети з деревної тріски.

Про це повідомляє Полтавське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Паливні брикети – альтернативний вид твердого палива, що користується попитом серед населення. Сировиною для їхнього виготовлення є деревна тріска.

Тріску отримують, подрібнюючи в спеціальному механізмі гілля та шматки дерева. Цю масу повторно подрібнюють для виготовлення брикетів. Використовують дубову і хвойну сировину. Фактично це безвідходне виробництво.

У Новосанжарському управлінні лісового господарства кажуть, що брикети користуються попитом. За минулий опалювальний сезон продали 160 т, була навіть черга. Вже планують розпочати виготовлення палива для наступного опалювального сезону, щоб встигнути виробити щонайменше 300 т.

"Де горять дрова, там горять і брикети. І в грубах, і в котлах можна використовувати. 1 тонна брикетів заміняє за калорійністю 5 тонн сухих дров, – розповідає директор Новосанжарського лісгоспу Василь Красюк.

Облаштували цю лінію ще 2015 року. Спочатку придбали за 120 тис. грн спеціальне обладнання, а потім удосконалили його, закупивши ще за 120 тис. грн ударні преси. Така лінія з виробництва брикетів швидко окупила себе. 1 т готової продукції коштує 3 тис. грн. Найбільше покупців за нею із південних районів області – Кобеляцького, Козельщинського, Карлівського, де не вистачає деревини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чутівському районі роздали тисячі дерев

Таке паливо, зазначають лісівники, екологічно чисте, бо виготовляється лише з природних матеріалів, без клею.

На каналі YouTube з'явилося відео, як рятувальники ловлять бобра на продовольчому ринку в місті Карлівка на Полтавщині.

Зараз ви читаєте новину «У лісгоспі організували безвідходне виробництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають