четвер, 21 березня 2019 15:31

47 кілометрів до лікарні – хочуть закрити сільське терапевтичне відділення

47 кілометрів до лікарні – хочуть закрити сільське терапевтичне відділення
Нехворощанська районна лікарня №2 знаходиться на вул. Корчукова, 12. Фото: Тижневик "ЕХО"

У селі Нехвороща Новосанжарського району на Полтавщині можуть закрити медзаклад, що обслуговує понад 7 тис. людей.

Жителі Нехворощанської ОТГ дізналися, що хочуть закрити місцеве терапевтичне відділення. До найближчої лікарні їм доведеться їздити за майже 50 км.

Медзаклад збираються реорганізувати на початку літа 2019 року, об'єднавши з новосанжарським терапевтичним відділенням. Розташоване воно за 47 км від села – у центральній районній лікарні Нових Санжарів .

"Навіщо закривати відділення? Село велике, людей багато, різного віку. Окрім того, тут обслуговуються мешканці й інших населених пунктів. Якщо їздити в Нові Санжари на лікування, доведеться платити не лише за ліки, а й за дорогу (квиток на автобус в один бік коштує 45 грн. – Газета)", – сказала мешканка Нехворощі Стелла П'ятак.

Терапевтичне відділення №2 обслуговує 15 населених пунктів Нехврощанської ОТГ, сусідньої Михайлівської ОТГ Машівського району та двох сільських рад Магдалинівського району Дніпропетровської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра Ковалівка мітингуватиме біля районної лікарні

"Не відповідає сучасним вимогам. Відсутня необхідна матеріально-технічна база. Зокрема, немає у структурному підрозділі діагностично-лабараторного забезпечення, системи централізованого киснезабеспечення та апаратури для реанімації й подальшої підтримки основних життєвих функцій", – це одна з причин реорганізації, названа адміністрацією Новосанжарської ЦРЛ у відповіді на запит голови Нехворощанської ОТГ щодо долі медустанови.

Копію документу з висновком про закриття терапевтичного відділення №2 опублікували днями на сторінці громади у Facebook.

До такого рішення прийшли і через відсутність терапевта й реальної можливості для пацієнтів проконсультуватися у суміжних фахівців через віддаленість підрозділу від ЦРЛ. Натомість, у мешканців ОТГ лишається амбулаторія первинної медико-санітарної допомоги.

"У Нехворощі базується пункт екстреної медичної допомоги, отже, первинною медико-санітарною та екстреною допомогою місцеві жителі забезпечені в достатньому обсязі", – розповіли в адміністрації районної лікарні.

"Вони зовсім не думають, що людину при нагальній потребі до Санжарів можна й не довезти", – так відреагувала на новину в соцмережі одна з місцевих жительок.

"Вже ж був смертельний випадок, коли хворого з Нехворощі не довезли до Санжарів. І хто за це відповів, а людини немає", – написала інша мешканка ОТГ.

Місцева влада запевняє, що готова докласти всіх зусиль, аби відділення не закривали. Обіцяють надати житло необхідним лікарям, проте досі охочих їхати в село на роботу не було.

"Ми ніколи не стояли осторонь проблем нашого медзакладу. Я неодноразово пропонував молодим лікарям переїжджати в Нехворощу для роботи в терапевтичному відділенні. На жаль, сьогодні ніхто не хоче їхати працювати в село. Як голова громади, обіцяю, що забезпечимо молодого спеціаліста житлом. Сподіваюся, що депутати сільської ради підтримають цю ініціативу та виділять кошти з бюджету громади на придбання квартири чи будинку для молодого спеціаліста. Також готовий домовлятися, співпрацювати з адміністрацією Новосанжарської ЦРЛ, з головами сусідніх сільрад щодо спільного утримання Нехворощанського терапевтичного відділення та приведення його у відповідність сучасним вимогам медицини", - пояснив голова Нехворощанської ОТГ Юрій Мовчан.

Торік сільська рада виділила субвенції на ЦРЛ майже 1,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «47 кілометрів до лікарні – хочуть закрити сільське терапевтичне відділення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають