Ексклюзиви
пʼятниця, 27 червня 2014 13:04

В Україні може з'явитися "тіньовий ринок" соціального житла - експерт

В Україні може з'явитися "тіньовий ринок" соціального житла - експерт
Фото:hronika.info

Заставні квартири проблемних іпотечних позичальників можуть потрапити на "тіньовий ринок" соціального житла. Відповідні ризики закладені до деяких законодавчих ініціативах, які з'являються у парламенті, вважає керівник відділу продажів ЖК "Park Stone" Дмитро Шостя.

Зокрема, на думку експерта, такі ризики може нести законопроект про обов'язковий викуп проблемних іпотечних застав при згоді банків і переведення таких квартир у статус соціального житла. Документ передбачає, що спеціалізована держустанова буде викуповувати закладені квартири, а позичальник отримає першочергове право орендувати таке житло і з часом - викупити.

Формально йдеться про продовження історії з захистом проблемних позичальників, двічі постраждалих від обвалу курсу гривні. Однак за фактом, у разі прийняття документа в сьогоднішній редакції, створюються умови для корупції, вважає Д. Шостя.

"По-перше, оскільки ресурс держави на викуп такого житла буде явно обмежений, утворюється певна черговість "порятунку від кабали". Прискорення цього шляху - простір для "домовленостей". Далі - процес відбору орендаря житла, став "соціальним" (за законом, його можна тільки орендувати). Колишній позичальник має лише пріоритетне право, але не гарантію найму своєї колишньої квартири. Не вселиться туди хтось, який маскується під соціально незахищені категорії населення - відкрите питання", - зазначає експерт.

Ще однією проблемою може стати поява на ринку "соціального" житла об'єктів, що не відповідають цьому статусу. "У першу чергу, проблеми виникнуть з площею, адже розміри соціальних квартир чітко регламентовані відповідними ДБНами. Наприклад, однокімнатна не може бути більше 40 кв. м, трикімнатна - 70 кв. м. Але не факт, що проблемні застави будуть менше цих розмірів. Оскільки мова йде про кредити, взяті до 2008 року, то площа може бути в 1,5 - 2 рази більше", - говорить Дмитро Шостя.

За його словами, виникає питання і щодо справедливості орендних ставок, і про можливість використання таких квартир у якості "соціальних". Особливо, якщо вони розташовані в житлових комплексах бізнес-класу. "Оскільки пропонований механізм заснований на викуп квартир державою за ринковою ціною, то буде ефективним використовувати гроші на викуп невиправдано великих площ. Якщо ж ціни занижуватимуться - це знову корупційний механізм. Адже компенсаційна сума - це орієнтир, за яким потім позичальник зможе за бажання викупити своє житло назад", - вважає керівник відділу продажів ЖК "Park Stone".

Зараз ви читаєте новину «В Україні може з'явитися "тіньовий ринок" соціального житла - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути