понеділок, 19 травня 2014 16:19

Первинне житло в передмісті Києві може подорожчати на 30%

Первинне житло в передмісті Києві може подорожчати на 30%
Фото:domik.ua

Середня вартість 1 кв. м житла на первинному ринку нерухомості в передмісті Києва з початку 2014 року зросла на 10-12% і становить на сьогодні 9,8-11 тис. грн в готових, і 8-8,5 тис. грн в споруджуваних об'єктах відповідно.

Такі дані повідомила президент групи компаній (ГК) "Чайка" (с.Чайки Київської обл.), розвиваючої однойменний житловий комплекс, Оксана Кулагіна, пише Інтерфакс-Україна.

"За останній час вартість будівельних матеріалів зросла на 30%, але треба віддати належне забудовникам, вони максимально утримують стабільність цінової політики, утримуючи тим самим споживчий попит. Якщо брати з початку року, то житлова нерухомість подорожчала максимально на 10-12%", - сказала вона.

За даними аналітичного центру ГК "Чайка", в січні-квітні 2013 року середня вартість 1 кв. м житла на первинному ринку нерухомості в передмісті Києва в готових і споруджуваних об'єктах становила 9 тис. грн і 7,5 тис. грн відповідно.

За словами Кулагіній, попит на первинне житло в цілому, в силу реалізованої забудовниками цінової політики і зберігається інвестиційної привабливості житлової нерухомості для громадян з метою збереження грошових заощаджень, поки зберігається.

"Сьогодні придбання малогабаритних однокімнатних і двокімнатних квартир складає десь близько 60-80%, і купують їх у тому числі люди, які вкладають гроші (на житлову нерухомість)", - додала вона.

Разом з тим Кулагіна прогнозує, що у разі подальшого зростання курсу долара США щодо гривні забудовники будуть змушені підвищити ціни на житло пропорційно курсових коливань та рівнем інфляції в країні в цілому.

"До кінця року ситуація вже зрозуміла: ціни підтягнуться до існуючого рівня інфляції і ціна 1 кв. м буде дуже високою", - сказала вона.

За оцінкою Кулагіної, з урахуванням перерахованих вище факторів зростання вартості житла на первинному ринку нерухомості до кінця 2014 року становитиме близько 30%.

Таким чином, середня вартість 1 кв. м нерухомості в передмісті Києва до кінця поточного року може досягти 12,74-14,3 тис. грн в готових, і 10,4-11,05 тис. грн в споруджуваних об'єктах.

"Сьогодні нашому уряду треба дуже працювати, щоб був якийсь фінансовий ресурс, який був би доступний для звичайних людей, і який вони могли б брати і купувати нерухомість. Але поки його немає, і не буде", - резюмувала Кулагіна.
 

Зараз ви читаєте новину «Первинне житло в передмісті Києві може подорожчати на 30%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути