Ексклюзиви
четвер, 26 лютого 2015 18:22

Експерт розповів, що відбувається з ринком нерухомості

Експерт розповів, що відбувається з ринком нерухомості

Зі стрибком долара стрімко піднялися ціни на столичну нерухомість. Придбати житло тепер можна не менше, ніж за один мільйон гривень. На сайтах з купівлі-продажу нерухомості однокімнатну квартиру поруч зі станцією метро "Голосіївська" у спальному районі Києва продають за 1 млн 579 тис грн. Або 55 тис дол. Квартира на 34 кв м в 16-поверховій панельці. Двокімнатку, площею 61 кв м, в спальному районі Облоні пропонують за 2 млн 354 тис 958 грн. Трикімнатна квартира з дорогим дизайнерським ремонтом на 80 кв м в Кадетському гаю, що біля центру, коштує 42 млн грн.

"Із стрибком долара купувати житло на вторинному ринку не вигідно, - говорить Сергій Злидень, президент асоціації фахівців з нерухомості. - Продавець хоче отримати за товар долари, а не гривні. А таких людей, які можуть за валюту купити житло, дуже мало. Вторинний ринок перебуває в стані стагнації і поступового зниження. Зрівнявся із первинним за ціною. Але це не означає, що він повністю стоїть. Вигідні пропозиції з'являються. Буває, що власнику житла потрібно негайно його продати. В такому разі при покупці необхідно залучати ріелторів".

Яка ситуація на первинному ринку?

- Курс долара змушує його активізуватись. Будівельники не встигають індексувати квадратні метри. Або якщо й ідексують, то значно повільніше, не такими темпами, як дорожчає валюта. Зараз вдалий час вкласти гроші у нерухомість. Адже зберігати накопичення у гривнях не вигідно, а у валюті важко, бо її зараз так просто не купиш. Буває, що самі продавці-забудовники пригальмовують продажі, щоб індексувати квадратний метр. Щось знімають із продажу. Зараз вигідно вкладати гроші в нерухомість. Можна заробити ще й на курсі.

На які компроміси зараз йдуть забудовники?

- Щоб не втратити покупців - підвищують вартість у гривні не значними темпами, стимулюючи попит. Мовляв, дивіться: ціни ростуть, в нас вони теж не стоять на місці. Але курс у них менший, ніж на ринку. Роблять середню ціну між доларом і гривнею. Наприклад, квадратний метр коштує тисячу доларів. До Нового року один долар коштував 14 гривень, зараз майже сорок, а вони рахують по 20-ть гривень.

Хто сьогодні купує житло, адже кредитів банки не видають?

- На ринку нерухомості операції проводять з тими контрагентами, які мають живі гроші. Про залучені кошти чи іпотеку навіть мова не ведеться. З іншого боку, якби кредити давали, то й ціни на ринку нерухомості збільшувались стрімкіше.

Скільки триватиме така ситуація?

- Стагнація на ринку продовжуватиметься до кінця 2015 року точно, поки не буде економічного пожвавлення.

Чи можливе масове банкрутство будівельних фірм, як це було 2008 року?

- Сьогоднішні великі будівельні фірми мають власний резерв, вони вже пережили одну кризу. Зараз намагаються не будувати великі масиви. Як правило, водять один будинок, де кількість залучених коштів не критичне. Серії банкрутств не буде.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, що відбувається з ринком нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути