Багато хто над тим, як вибрати каструлю, навіть не замислюється. Готує в тому посуді, який вже є або купує ту каструлю, яка підходить по ціні, кольору, розмірах. Але насправді дуже важливо знати, як вибрати каструлю, адже вони робляться з різних матеріалів. І тому мають свої переваги та недоліки, які допоможуть чи завадять у приготуванні смачних страв.
Алюмінієві каструлі

Алюмінієві каструлі сьогодні використовуються не так вже й часто й сприймаються як пережиток минулого. Але, незважаючи на це, алюмінієві каструлі мають свої незаперечні плюси.
Плюси: вони легкі, дешеві й довговічні. Алюміній добре проводить тепло, тому вода в такій каструлі закипає значно швидше.
Мінуси: алюміній – не такий вже й безпечний метал, він легко зішкрібається зі стінок посуду і потрапляє у їжу. Він вступає в реакцію з кислотами та лугами, в результаті чого в їжі утворюються непередбачені рецептом приготування хімічні сполуки. Багато продуктів залишають на стінках алюмінієвих каструль темні плями. Їжа пригоряє.
Емальовані каструлі

Емальовані каструлі виготовляють з чавуну або заліза і покривають двома-трьома шарами емалі, яка захищає метал від корозії.
Плюси: емальовані каструлі надзвичайно привабливі на вигляд – такого розмаїття кольорів та орнаментів не мають жодні інші.
Мінуси: емаль легко розколюється, і тоді каструля вже непридатна для використання, оскільки існує загроза отруєння сполуками металів; білі та світлі емалі перешкоджають поглинанню тепла, тому перевагу слід віддавати темному посуду або спеціальним каструлям з затемненим дном; їжа в них часто пригоряє.
Чавунні каструлі

Чавунні каструлі та гусятниці чудово підходять для страв, які потребують тривалого приготування.
Плюси: в чавунному посуді тепло розподіляється рівномірно і довго зберігається; їжа не пригоряє; цей посуд не деформується, не боїться подряпин, не тьмяніє, довговічний.
Мінуси: посуд з чавуну дуже важкий.
Каструлі з вогнетривкої кераміки

Вишукані каструлі з кераміки не тільки стають окрасою кухні, а й надають стравам особливого смаку, який зберігається набагато довше, ніж у будь-якому іншому посуді.
Плюси: дуже гарний посуд, в якому можна не тільки готувати, а й використовувати його для подавання страв до столу; підходить для приготування їжі в духовці та мікрохвильовій печі; широкий ціновий діапазон.
Мінуси: порівняно з металом, вогнетривка кераміка є значно гіршим провідником тепла; керамічний посуд легко б'ється.
Скляні каструлі

Посуд з вогнетривкого скла, незважаючи на доволі високу ціну, останнім часом стає все популярнішим. Завдяки своїй натуральності та екологічності, він впевнено потіснив на кухнях металеві каструлі.
Плюси: вогнетривке скло не вступає в контакт з продуктами, тому ніяк не впливає ні на смак, ні на хімічний склад страви; посуд легко миється, на ньому не утворюється накип; завдяки низькій теплопровідності їжа довше зберігається теплою.
Мінуси: у результаті нерівномірного прогрівання дна посуд може тріснути, тому під дно обов'язково потрібно ставити металеву сітку чи пластину для рівномірного розподілу тепла; від різкого перепаду температури в бік охолодження скляні каструлі теж можуть тріснути; страви, які готуються в такому посуді, повинні містити достатню кількість рідини або жиру – при википанні води каструля теж може тріснути.
Каструлі з тефлоновим покриттям

Такий посуд буває алюмінієвий чи сталевий, всередині він покритий тефлоном, а зовні – емаллю.
Плюси: тефлон дуже слизький, тому їжа в такому посуді не підгоряє; алюмінієвий посуд захищений тефлоновим покриттям від негативних "побічних ефектів" алюмінію (якщо покриття, звісно, не пошкоджене); значно менші витрати жиру для приготування їжі; страви, завдяки особливостям конструкції, готуються швидше.
Мінуси: недовговічність – посуд з тефлоновим покриттям служитиме від трьох-чотирьох років до максимум десяти, середній стандартний термін експлуатації – 5-6 років; тонкий недорогий посуд від різкого перепаду температури може дещо деформуватися; обов'язковим є використання спеціальних лопаточок, які не пошкоджують тефлонове покриття; канавки на дні посуду, які збільшують площу нагріву, важко чистяться.
Каструлі з нержавіючої сталі

Добротні каструлі з нержавіючої сталі коштують дуже дорого, суттєво дорожче, ніж тефлоновий посуд. Така висока ціна має своє об'єктивне пояснення: плюси якісної "нержавійки" значно переважають мінуси, яких насправді, не так вже і багато.
Плюси: каструлі з нержавіючої сталі мають товсте багатошарове дно, яке складається з різних металів (алюмінію, міді, бронзи), які мають високу теплопровідність, – завдяки цьому їжа швидко готується і не підгоряє; блискучі поверхні "нержавіючого" посуду охолоджуються повільніше, і їжа довше залишається теплою; завдяки спеціальним вкладкам ручки каструль не нагріваються; посуд легко миється і довго зберігає гарний вигляд.
Мінуси: від перегріву та деяких речовин (наприклад, розсолу) на каструлях можуть утворитися плями чи кольорові розводи; для чистки посуду з нержавіючої сталі не можна використовувати лужні препарати та абразивні матеріали; дешеві варіанти нержавійки, зазвичай, не мають потовщеного дна, стінки таких каструль значно тонші, а ручки іноді взагалі не металеві – такі каструлі, звісно ж, позбавлені плюсів дорогого нержавіючого посуду і дуже швидко стають непридатними для використання.
Коментарі