вівторок, 09 лютого 2016 05:10

Змінили правила реєстрації нерухомості

— Від 1 січня набули чинності зміни до закону про держреєстр прав на нерухоме майно.

Тепер реєструвати нерухомість можуть усі нотаріуси — не лише державні. Послуга має стати доступнішою — не треба буде стояти в черзі до держреєстратора. Так хочуть ­позбутися корупції. Але систему потрібно відпрацювати. Поки що є багато спірних питань, — говорить 24-річна Анжеліка Дичка, юрисконсульт компанії "Лєкон".

— Наприклад, ви купуєте квартиру. Раніше в таких випадках нотаріус давав виписку з Єдиного держреєстру на спеціальному бланку. Тепер у законі зазначено, що цю довідку можна видавати на стандартному аркуші паперу. Без підпису й печатки державного реєстратора. Простіше кажучи, вам видають звичайний листок із надрукованою інформацією. Деякі нотаріуси убезпечують себе, ставлять на ньому печатку й підпис. Ніби підтверджують факт реєстрації. Чи має значення таке візування, у законі не сказано. Реєстрація майна коштує від 140 гривень до 7 тисяч гривень. Якщо хочете оформити в той же день — платите 7 тисяч. Інакше отримаєте документи через п'ять діб. Тут виникає проблема: гроші за житло вносите одразу, а власником будете визнані майже за тиждень. Протягом цього часу можуть з'явитися нові власники квартири чи на неї накладуть арешт. Тож, аби не втратити гроші й нерухомість, людям доведеться переплачувати.

Довідки з держреєстру можна замовити самостійно на сайті Міністерства юстиції. Документи паперової та електронної форм мають однакову юридичну силу.

Зараз ви читаєте новину «Змінили правила реєстрації нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути