середа, 07 лютого 2007 16:20

У Львові накручують ціни на житло

Автор: дані: ”ГПУ”. Проаналізовано 450 приватних оголошень
 

Із жовтня 2006 року квадратний метр львівської однокімнатної квартири в середньому подорожчав на 7,6%. А древні кам"яниці навколо площі Ринок — на 23,8%.

— Місто розгорнуло програму переведення житла в історичному центрі Львова під комерцію, офіси, — пояснює гендиректор агенції нерухомості "Гранд-Захід" Василь Гринчишин, 23 роки. — Приміщення в центрі, навіть на другому-третьому поверхах, користуються попитом.

Три місяці тому тісненьку "кавалерку" на центральній вулиці Лесі Українки продавали за $15 тис. Площа 16,5 кв. м, пічне опалення, вхід із балкона, вбиральня на поверсі. Кімнату на 16 "квадратів" у віддаленому районі Левандівка зі спільною кухнею і санвузлом  оцінювали в $19 тис. У січні—лютому 2007-го в центрі виставляють лише великі квартири на 40–45 кв. м у середньому по $1391 за кв. м. Прилеглі до центру квартали від жовтня зросли в ціні на 12,1%, до $1153 за кв. м. Околичний район Рясне — на 6,4%, до $961 за кв. м.

— Ціни почали піднімати через чутки, що з нового року продаж нерухомості обкладатимуть податком, — каже 36-річний Євген Міщанчук, керівник львівської агенції "Істейт Ексклюзив". — Тому й накинули по п"ять-сім тисяч доларів.

На вулиці Замарстинівській за квартиру на 33 кв. м просять $38 тис. У жовтні таке помешкання коштувало $34 тис. Малометражки площею 22 кв. м на вул. Івана Пулюя виставляють по $30 тис. — на $8 тис. дорожче.

Оподаткування повинно вгамувати активність перекупників житла, переконаний голова Всеукраїнської спілки спеціалістів із нерухомості "Аксіома" Сергій Маврін, 41 рік. Ціни почнуть знижуватися за місяць, щойно вщухне паніка. Адже 1% податку платять лише з продажу житлоплощі понад 100 кв. м. У Львові її небагато, виставляють нечасто. І лише при повторному продажу протягом року стягнуть 5% податку.

До накручування цін, імовірно, причетні місцеві ріелтори. Торік у грудні з їхньої подачі з"явилися публікації, що на відміну від столиці, у Львові нема підстав для падіння цін. Протягом 2006 року вони зросли на 30–35% і в лютому—березні не падатимуть, запевняли львівські фахівці з нерухомості. Зате рейтингове агентство "Експерт-рейтинг" провело незалежне дослідження і прийшло до висновку: львівське житло за рік подорожчало лише на 19%.

Поки що на 2,7% подешевшав "квадрат" житла у районі Личаків, на 1,9% — поблизу автовокзалу на Стрийській.

Зараз ви читаєте новину «У Львові накручують ціни на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути