середа, 01 квітня 2009 19:04

Вадим Олексюк заощадив 15 тисяч гривень на новобудові

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  Компанія ”Єврохата” із Закарпаття привезла на столичну виставку ”Будівництво та архітектура” хату площею 40 квадратних метрів із цілих модринових колод під солом’яною стріхою. Здасть таку ”під ключ” за 18 тисяч євро, або по 450 євро за ”квадрат”. Усі будм
Компанія ”Єврохата” із Закарпаття привезла на столичну виставку ”Будівництво та архітектура” хату площею 40 квадратних метрів із цілих модринових колод під солом’яною стріхою. Здасть таку ”під ключ” за 18 тисяч євро, або по 450 євро за ”квадрат”. Усі будм

Спадщину від дядька, вісім соток землі на вул. Тролейбусній в Івано-Франківську, таксист 39-річний Вадим Олексюк отримав торік.

— Я з жінкою та двома синами знімаю квартиру, — каже. — Вирішили будувати власну хату 10 на 12 метрів. Три місяці оформляли всі дозволи, проект. Мав у загашнику шість тисяч доларів. Восени хотів почати будову. Аж тут долар погнав угору, і разом із ним — зросли ціни на будматеріали.

Вадим відклав будівництво до весни. В березні 2009-го викопав яму для фундаменту.

— Найняв помічників-алкоголіків. Вони ладні працювати за обід та 20–30 гривень на пляшку. За три дні упоралися. Зате я зекономив на екскаваторі майже півтисячі.

На місцевому кар"єрі купив каміння. За два КамАЗи віддав 1,6 тис. грн. Улітку 2008-го це коштувало 4 тис. Дві машини піску обійшлися у 600 грн. Олексюк домовлявся із водіями, що "лівачать". Так удвічі дешевше. Цемент подешевшав на 100 грн. Нині гуртові бази продають тонну по 700 грн. Викладати підмурок Вадимові допомогли друзі.

— Працювали день і ніч, бо я орендував бетономішалку по 100 гривень на добу. Загалом вивів будову "під нуль" за п"ять тисяч гривень. Найбільше грошей пішло на силікатну цеглу. Мені треба було 15 тисяч. Купив із рук за 30 тисяч гривень. Такі ціни були й торік. Її й на прибудову вистачить.

Стіни Олексюк вигнав за чотири дні. Запросив шістьох мулярів. За тиждень почали перекривати дах. Соснові колоди — кругляк для дошок теж продають на 100 грн дешевше ніж торік — по 200 грн за кубометр. На крокви Вадимові потрібно було 5 "кубів". Крив уживаним шифером. За 100 листів віддав 4 тис. грн.

За коробку вже пропонували 30 тисяч доларів

— Купуйте матеріали не в магазинах, а з рук, — радить Олексюк. — Так дешевше. Люди скидають добряче, бо продажів нема. А як грошей дуже треба — за всяку ціну продають.

Володимир Ковзаняр, 45 років, менеджер компанії "Будстандарт", що працює на столичному просп. Відрадний, підтверджує: попит на будматеріали упав. А з ним — і ціни.

— Фірми та магазини змушені проводити розпродажі, акції, щоб мати виторг. Але ціни на закордонну продукцію лишились на тому ж рівні через підвищення курсу долара та євро. Багато матеріалів, наприклад, ондулін, доводиться продавати без накрутки, інакше його ніхто не братиме.

Дешевшають будматеріали українського виробництва. Сталева арматура, деревина втратили в ціні 25–30%.

— Торгівлі немає, — бідкається 60-річний Іван Дементьєв. Він п"ять років торгує пиломатеріалами в Полтаві. Покупці знаходили його за газетними оголошеннями. — Раніше сосновий кругляк коштував від 300 гривень. Брали добре. Зараз віддаю за 260. Але згоден скинути ще 10–20 гривень.

У компанії "Форум ДС", яка продає залізобетонні вироби на столичній вул. Жмеринській, повідомили: їхній товар подешевшав на 5%. Ціни на цеглу тримаються на тому ж рівні.

— Можна було б і знизити, якби не подорожчання газу, — виправдовується 34-річний Іван Татарчук із цегельного заводу N1, що в Чернівцях.

Вадим Олексюк вигнав коробку свого будинку менш як за місяць. Витратив 44 тис. грн. Із $6 тис., що тримав у запасі, після обміну залишилося кілька тисяч гривень.

— Дешево обійшлося, бо родичі допомогли — хто машиною, хто руками, — уточнює Олексюк. — Платню, обіди тим копачам-алкоголікам я теж не враховую. Там небагато пішло. Добре, що й будматеріали подешевшали. За торішніми цінами коробка обійшлася б у 60 тисяч гривень, не менше.

Новобудова стоїть у престижному районі Івано-Франківська. Вадимові вже пропонували за неї $30 тис. Утім, сама ділянка коштує близько $20 тис.

— Я не продаватиму, бо для сім"ї будую. Літом робитиму внутрішні роботи, — каже Олексюк.

Зараз ви читаєте новину «Вадим Олексюк заощадив 15 тисяч гривень на новобудові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути