Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2019 05:50

Створять реєстр довгобудів

120 довгобудів нараховують в Україні. Люди, які вклали кошти в цю нерухомість, залишилися без житла і грошей. Це орієнтовні цифри, наголошують у Мінрегіонбуді. Точного переліку немає. Також в Україні відсутні законодавчі механізми добудови проблемних житлових комплексів, що зводилися із залученням коштів фізичних осіб.

Міністерство підготувало законопроект, щоб захистити права вкладників. Довгобудами пропонують називати нерухомість, термін введення в експлуатацію якої прострочили на рік. Планують створити реєстр проблемних будівництв в Україні. Проводити збори вкладників і конкурси з вибору нового забудовника, що завершуватиме будівництво. Обіцяють пільги на приєднання до інженерних і транспортних мереж, звільнення від орендної плати, податків. Законопроект передадуть на розгляд Кабміну після обговорення.

— Реєстр довгобудів уже планували раніше створити. Однак ідея залишилася тільки на папері. Крім того, відсутня інформація про всі новобудови й терміни їхньої здачі. Будь-який законопроект, що обмежує інтереси будівельних монополій, ними блокується, — говорить 49-річний Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

Що таке довгобуд?

— Це об'єкт, де будівельні роботи не проводять більш як два-три роки. Або понад 10 років зводять по одному поверху на рік. Щоправда треба розділяти довгобуди й проб­лемні будівництва. Останні зводять там, де взагалі будувати заборонено — у місцях затоплення, зсуву ґрунту, на промислових територіях із підвищеною небезпекою. Такі новобудови треба зносити. Однак забудовники ігнорують усі рішення судів.

За чий рахунок добудовувати багатоповерхівки?

— Насправді будь-який довгобуд уже завтра може стати успішним проектом. Якщо на ньому можливо заробити, інвестори знайдуться. Головне провести аудит будівництва, проаналізувати, скільки квартир уже продали, скільки ще вільні. Порахувати, які кошти необхідні на завершення. Провести комплексну експертизу стану довгобуду. Якщо будівлю не законсервували належним чином, вона роками руйнувалася під впливом зовнішнього середовища. Такі перевірки не дешеві.

Адвокати кажуть, що змінити забудовника можна навіть за сьогоднішнього законодавства. Проблема в тому, що часто люди не можуть домовитися між собою. 2011-го зупинилося будівництво однієї зі столичних багатоповерхівок. Тоді більша частина вкладників хотіла змінити забудовника. Менша на чолі з юристами домоглася арешту директора будівельної компанії. У результаті людина дістала строк і відсиділа. А люди на вісім років залишилися без квартир і грошей. Цьогоріч цю багатоповерхівку взялися добудовувати. Новий забудовник домовився зі старим. Додав землі ще під один-два корпуси. Наступного року квартири отримають громадяни, які мають документи про купівлю прав на житло і перерахунок коштів. А є люди, які не мають жодних платіжок. І не можуть підтвердити, що у свій час вклали гроші саме в це будівництво.

Як в інших країнах вирішують цю проблему?

— У Грузії є спільна відповідальність забудовник-держава-вкладник. Якщо компанія не встигає вчасно здати об'єкт, держава забирає його без будь-якої компенсації. Далі добудовує за свій рахунок або шукає нового інвестора. В Україні інтереси приватних вкладників абсолютно не захищені. Не має жодних гарантій, що квартири добудують, а будівництво не заморозять. Крім того, на етапі будівництва люди купують не квартиру, а тільки право власності на неї.

Що робити тим, хто вклав гроші в проблемний будинок?

— Створити ініціативну групу. Далі треба домовлятися, а не блокувати будівництво. В Україні немає жодного забудовника з ідеальними документами чи фінансуванням. Однак більшість із них прагне завершити об'єкт. Якщо забудовник не йде на контакт, треба наймати тямущих юристів і вирішувати питання через суд.

Як правильно купувати житло в новобудовах?

— Українці часто біжать туди, де пропонують дуже низькі ціни. Це великі ризики. Щоб не стати жертвою недобросовісних забудовників, треба ретельно перевіряти документи. Не варто довіряти відгукам в інтернеті. Їх часто проплачують самі забудовники або їхні конкуренти.

Зараз ви читаєте новину «Створять реєстр довгобудів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути