вівторок, 16 січня 2018 05:20

Раніше квартира окуповувалася за 8–10 років, зараз потрібно 30

Раніше квартира окуповувалася за 8–10 років, зараз потрібно 30
Зараз будинки зводять завдяки клієнтам. Є покупці, які платять гроші — дім споруджують. Немає — будівництво заморожують. Фото: Depositphotos

— Кредитування житла в Україні в найближчі п'ять років не відновиться, — говорить аналітик ринку нерухомості Сергій Костецький, 37 років.

— Зараз можна оформити іпотеку лише у гривні. До кризи майже 70 відсот­ків кредитів були валютні, під 12 процентів річних. На кредити в національній валюті не можна встановити стабільні відсотки. Нацбанк то опускає, то піднімає облікову ставку. Вона впливає на те, чи дешевшатимуть кредити. Такі дії регулятора — ознака, що в державі не все добре. А з урахуванням того, що курс долара постійно зростає — ризики збільшуються. Найближчими роками ставка за кредитами на житло триматиметься на рівні 15–20 річних.

Банки пропонують іпотеку під 19–21 відсоток. Плюс треба одразу ­опла­тити третину чи половину позики. На кого розраховані такі умови?

— Ринок нерухомості перестав цікавити банки. Деякі кредитують, але умови неадекватні. Якщо квартира коштує 50 тисяч доларів, то іпотеку дадуть максимум на третину суми. І на короткий термін — рік чи два.

А в інших країнах на яких умовах дають позики на житло?

— В Європі ставка — до 3 відсотків річних. Для України реальна — ­10–13 відсотків. За таких умов ринок нерухомості почне оживати.

Відновлення кредитування вигідне забудовникам? Чи вони вже пристосувалися і їх задовольняє розстрочка, яку надають клієнтам?

— Зараз будинки зводять завдяки клієнтам. Є покупці, які платять гроші — дім споруджують. Немає — будівництво заморожують. Усі компанії, що зараз є на ринку, врахували наслідки кризи 2008 року. Тоді мали дохід 300 відсотків. У пік кризи — 100. Тепер задовольняються 20 відсотками. Вартість квадратного метра житла не змінювалася три останні роки. Лишається 15–20 тисяч гривень. Раніше люди активно вкладали гроші в нерухомість. Квартири здавали в оренду або просто залишали пустими. Тепер це неможливо. Насамперед через високі тарифи на комунальні послуги. Податок на житло також вплинув. Зробити ремонт і здати житло в оренду — ще невигідніше. Раніше квартира окуповувалася за 8–10 років, зараз потрібно 30. Перепродавати житло теж стало невигідно. Нерухомість купують лише для себе і то за великої потреби.

Торік уряд дозволив Державній іпотечній установі здавати квартири в оренду з правом викупу.

— Це невигідний проект. Такі новини зазвичай з'являються перед виборами. Забудовник має звести житло за власний кошт, а потім роками отримувати копійки за оренду. Жоден не піде на це.

Зараз ви читаєте новину «Раніше квартира окуповувалася за 8–10 років, зараз потрібно 30». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути