середа, 19 серпня 2009 16:53

Погрожують виселити з новобудови 14 молодих сімей

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Сім’я Сергія Пасічного перебралася в нову квартиру 1 червня. Разом із дружиною чоловік спить на підлозі вітальні своєї нової квартири. Троє синів — на двоспальному ліжку в сусідній кімнаті. Родина опоряджує квартиру самотужки
Сім’я Сергія Пасічного перебралася в нову квартиру 1 червня. Разом із дружиною чоловік спить на підлозі вітальні своєї нової квартири. Троє синів — на двоспальному ліжку в сусідній кімнаті. Родина опоряджує квартиру самотужки

У сім"ї 36-річного Сергія Пасічного троє дітей. Три роки тому йому виділили пільговий кредит на будівництво трикімнатної квартири площею 90 кв. м.

Дев"ятиповерхівку на вул. Тарасівській, 8а у м. Буча Київської області мали здати в середині 2007 року. Завершили лише цьогоріч. Але Сергію Пасічному, а з ним іще двом десяткам сімей, квартири не передають.

— Рік тому мені прийшов лист від забудовника, компанії "Укржитлокомплекс". Вимагали  доплати 100 тисяч гривень, інакше через суд відберуть квартиру, — пояснює чоловік. — Якось я поїхав у відрядження. Тим часом мою дружину викликав виконроб. Наказав віддати йому ключі. Пригрозив, що перекриє вхідні двері в квартиру.

Ціна нової трикімнатки складала 257 тис. грн. Частину, 87 тис. грн Пасічний сплатив, продавши власну готельку в сусідньому м. Ірпінь. Сім"я три роки знімала хату. Решту мав покрити Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Багатодітна сім"я мала повернути не всю суму державної позики, а половину. Упродовж 30 років — по 800 грн.

Виконроб пригрозив перекрити вхід в квартиру і наказав віддати ключі

— Але фонд перерахував не всі гроші, і в 2006-му будівництво зупинилося. Майже рік на будові не було ніякого руху. Нарешті в цьому році 213  квартир у нашому домі завершили. Але новоселам за програмою молодіжного кредитування житло не передають. Вимагають доплатити. Мовляв, поки зводили будинок, ціни на будматеріали зросли і компанія в збитках. Тому треба доплатити по тисячі гривень за квадратний метр. Молоді сім"ї мають написати заяви на додатковий кредит із Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Моя жінка з переляку підписала заяву. Як і сотня інших сімей.

Частину заяв, за словами голови фонду Валерія Омельчука, 50 років, задоволено. Фонд уникнув судової тяганини із будкомпанією. Крайніми опинилися молоді сім"ї. Тепер замість 800 грн на місяць вони повертатимуть по 1300.

— Програма молодіжного житлового кредитування профінансована лише наполовину, гроші з держбюджету надходять неритмічно, — пояснює Валерій Омельчук. — "Укржитлокомплекс" пояснює затримку будівництва в Бучі порушенням фінансування з іншого боку. Заперечити цей факт ми не можемо. Але будинок урешті введено в експлуатацію. А позичальники, якщо вважають, що порушено їхні права, можуть звернутися до суду. Фонд виступить на боці своїх клієнтів.

14 родин відмовилися збільшувати собі борг. Їм погрожують не видати документи і виселити з житла.

Новосели опираються. Бо порушники — не вони, а Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву.

Правники порадили новоселам із Бучі судитися із фондом і будкомпанією. Бо угоду про фінансування будівництва порушила державна структура. А забудовник здав об"єкт на два роки пізніше, ніж було передбачено угодою. Від нього треба вимагати передачі житла. І від обох установ новосели мають право вимагати компенсації матеріальних збитків. Наприклад, перевитрат на оренду житла та моральної шкоди. Новосели із Бучі хочуть відсудити по 50 тис. грн.

— Новосели мають довести, що ними було вчасно та в повному обсязі виконано грошові зобов"язання. Якщо порушень немає, відповідати за невчасне внесення коштів вони не можуть. Статтею 614 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідальність несе та особа, яка порушила зобов"язання, —  каже приватний адвокат Надія Бордунова, 24 роки.

Немає грошей на житлові кредити для молоді

Киянка Юлія Петренко 2005 року взяла кредит на однокімнатну квартиру під 11,5%. Щомісяця сплачує банку $600.

Жінка оформила участь у державній програмі компенсації відсоткової ставки. Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву повертав їй частину кредиту, по 1 тис. грн на місяць.

Із березня 2009-го гроші не надходять. У фонді пояснюють, що на компенсації щомісяця треба 9 млн грн. Їх мають розподіляти на 17,5 тис. сімей, що оформили житлові позики. Але з бюджету виділяють лише 3,5 млн. Для двох третин молодих родин коштів немає. Чи з"являться вони, у Фонді не кажуть.

Зараз ви читаєте новину «Погрожують виселити з новобудови 14 молодих сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути