вівторок, 21 серпня 2012 07:30

Пільгового кредиту на житло треба чекати три роки

30-річний Сергій Кравчук спробував отримати кредит за програмою "Доступне житло", під 3% річних.

Він працює торговим представником у Вінниці. Офіційно отримує 5 тис. грн. Його дружина — 1,1 тис. Хотіли б двокімнатку, щоб було місце для дітей. Кравчуки пішли в обласний фонд сприяння молодіжному будівництву.

— Нас кілька пар зібрали в актовій залі. Сказали, що сім'ї з двох людей треба заробляти мінімум 6 тисяч гривень. Також треба довести, що нам потрібне житло. Способів є три — стати на квартирну чергу, бути прописаним у якомусь гуртожитку або не менш як п'ять років офіційно винаймати квартиру, — розповідає Сергій. — Ми із дружиною знімаємо житло восьмий рік. Але договору оренди немає.

Родина прописана в райцентрі у бабусі. Стати на квартирну чергу можна тільки там. Однак у райцентрі помешкань не будують. До того ж родина хоче жити у Вінниці.

— Можна отримати тимчасову прописку, і тоді стати на чергу. Роботодавець має написати заяву на міськвиконком, щоб нас зареєстрували в якомусь гуртожитку. Але щоб отримати згоду, треба давати хабарі.

— Пільговий кредит дають лише на новобудови. Вони дуже просторі. Однокімнатні не менш як на 42 "квадрати", двокімнатні — від 60. Але сім'ї з двох людей пільговий кредит положений не більш як на 40 квадратних метрів. Якщо хочеш більшу площу, різницю мусиш доплатити разом із першим внеском. Ми хочемо двокімнатну. Щоб отримати пільговий кредит, треба оплатити власним коштом майже половину вартості квартири. Та все одно охочих забагато. Треба чекати два-три роки.

— Коли ми поцікавилися гарантіями, що програма працюватиме, начальник кредитного відділу відповів: "У нашій країні немає впевненості ні в чому".

Кравчукам так і не надали кредит. Від початку дії програми "Доступне житло" пільгову іпотеку оформили три родини вінничан.

Зараз ви читаєте новину «Пільгового кредиту на житло треба чекати три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути