середа, 20 травня 2009 17:10

Однокімнатні квартири під Києвом пропонують за 20–30 тисяч доларів

У 2009-му українці купують уп"ятеро менше квартир, ніж два роки тому. Щоб продати нерухомість, її власники часто погоджуються на виплату. Частина ціни — при оформленні договору, решта — за один-п"ять років.

У 2009-му житло у місті Краматорськ Донецької області подешевшало більш як удвічі. Приміром, узимку двокімнатні пропонували за $25 тис. Навесні — вже за $10 тис. Місцева жителька Аліна Бочковська, 26 років, цьогоріч придбала двокімнатну квартиру.

— Я чекаю дитину, тому нашій сім"ї треба було власний кут, — розповідає Аліна. — На руках мали дві тисячі доларів, стільки само — на депозиті. Але забрати їх у банку не могли. Ми хотіли трикімнатку, така 15 тисяч коштує. Більшість господарів хотіли одразу отримати хоча б половину ціни. Решту — впродовж двох-трьох років. Але грошей нам все одно бракувало. Тому ми вирішили брати "двушку".

Аліна переглянула кілька варіантів двокімнатних. Придбали за $6 тис. на вул. XIX партз"їзду, майже у центрі Краматорська.

— Вибирала квартиру з більш-менш пристойним ремонтом, — розповідає. — Більшість квартир пропонували без ремонту, на першому чи останньому поверсі. Наша — краща. Вона у дев"ятиповерхівці. Кімнати непрохідні, кухня нормальна, туалет і ванна окремі.

Домовилися з господарем, що половину суми, $3 тис., заплатять одразу, решту — за три роки, по $1 тис. на рік.

— У нотаріуса уклали два договори. Один — про купівлю-продаж. Ще один договір — про розстрочку і що квартира буде нашою після останнього платежу, — каже Аліна.

Однокімнатну квартиру в селі Любарці Бориспільського району Київщини теж віддають на виплату. Просять за неї $30 тис. Господиня хоче $20 тис. одразу, решту — впродовж року.

Деякі господарі погоджуються на продаж квартири навіть без першого внеску

— Хочу купити житло у Дніпропетровську. Знайшла за 20 тисяч. Тому треба цю суму одразу, — пояснює телефоном господиня Наталя Леонідівна. — Дім у Люберцях новий, щойно зданий. Квартира велика, з ремонтом. Індивідуальне опалення. Їхати з Києва хвилин 20 маршруткою.

У селі Щасливе, за 10 хв. від Києва, однокімнатну пропонують за $20 тис. Квартира без ремонту, вказано в оголошенні.

— Господар відмовився продавати її у розстрочку, — розповідає спеціаліст із нерухомості Віталій. — Ми підшукаємо вам інші варіанти. Багато господарів погоджуються продавати житло у розстрочку. Ціну ставлять подешевше. Бо нині тільки такі квартири дивляться.

Обіцяє знайти квартиру на околиці столиці за $20 тис. на виплату:

— Деякі господарі погоджуються на продаж квартири навіть без першого внеску. Але для певності треба хоча б п"ять тисяч дати, — радить Віталій. — Я продаю одну-дві дешеві квартири. Їх беруть на виплату.

За свої послуги він бере $700.

В Одесі пропонують придбати квартири таким самим способом. Наприклад, однокімнатку площею 40 кв. м по вул. Висоцького віддають за $30 тис. Житло — у новому домі з автономним опаленням.

— Хороший ремонт, 10-метрова кухня-студія та лоджія, — власник квартири Віктор розповідає про умови продажу. — Прошу зробити перший внесок — 25 процентів суми, решту — протягом року. Можна й на більший термін, але з відсотками.


Після припинення банківського кредитування господарі дедалі частіше почали пропонувати придбати житло на виплату, каже Наталя Доценко-Білоус, 29 років, член Асоціації юристів України.

— Найвигіднішим для клієнта буде укладання з продавцем договору з відстрочкою платежу. Це той же договір купівлі-продажу, тільки з прикріпленим до нього графіком погашення розстрочки, — розповідає фахівець. — При цьому право власності на квартиру переходить покупцеві одразу. Він може навіть віддати квартиру під заставу.

Розірвати такий договір можна тільки через суд, якщо є підтвердження, що покупець не виконує умови договору.

Можна оформити виплату через договір оренди з наступним правом викупу житла.

— За таким договором покупець виплачує ціну впродовж 30 років. У щомісячний платіж включають плату за оренду та частину ціни квартири. При цьому розірвати такий договір продавець може у будь-який  момент. Наприклад, якщо покупець прострочить щомісячний платіж. Право власності на майно він отримує після погашення останньої суми платежу.

Столичне житло подешевшає до кінця року

— Рік збирала гроші на перший внесок, щоб узяти квартиру в кредит, — розповідає киянка Євгенія Петровська, 44 роки. — Коли в лютому 2009-го з"явилися "готельки" по 25–30 тисяч доларів, зраділа: зможу квартиру без кредиту купити! Але вирішила ще почекати. Казали, вони ще подешевшають. У квітні спохватилася, а найгірша "готелька" вже сорок тисяч коштує.

Дешеве житло швидко розкупили, пояснюють столичні ріелтори.

— Коли з"явилися дешеві квартири, почався ажіотаж — і ціни знову поповзли, — пояснює Руслан Безуглий, 34 роки, гендиректор столичного агентства нерухомості "Український дім". — Зараз купують найдешевші варіанти. Вибирають довго, прицінюються. Поки не відновиться іпотечне кредитування, ціни навряд чи ростимуть. Купувати немає кому. Швидше за все, до кінця року вони ще трохи впадуть.

Зараз ви читаєте новину «Однокімнатні квартири під Києвом пропонують за 20–30 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути