Ексклюзиви
четвер, 19 травня 2011 09:30

На квартирі в Києві можна зекономити 2500 гривень

Із Луганська у столицю Марина Хмеловська перебралася три роки тому. Житло винаймає. Змінила шість квартир.

— Довше як півроку не затримувалася. Господарі вимагали платити більше. Або ж просили виселитися під приводом того, що синові чи дочці треба окреме житло. Або ж що квартиру збираються продати або й уже продали, — згадує Марина Хмеловська, 26 років.

Нове житло шукала в інтернеті та газетах. Більшість оголошень дають посередники з агентств нерухомості, каже Марина. За послуги вимагають 50% орендної плати.

— На пошуки витрачала по кілька днів. Спершу дзвонила брокерам. Треба домовлятися з господарем, їхати на оглядини. Туди й назад по Києву — це добрих 2 години часу. І так цілий тиждень. Бувало, ріелтор тільки скаже адресу квартири: дивися сама. А комісійні йому все одно плати.

Минулої зими Марина їздила в туристичну подорож Індією. Розговорилася із сусідкою. Виявилося, та працює ріелтором у столиці.

— Вона поділилася, як обійти посередників. Агентства купують електронні бази даних житла, яке виставляють на продаж або здають. "Так само й ти можеш заплатити за доступ, потім домовлятися напряму з господарями телефоном", — запевнила.

По приїзді додому Марина знайшла інтернет-сайт kievkiev.com.ua.

— Там значилися понад 10 тисяч квартир. У багатьох оголошеннях є фото. Але телефони не висвічуються. Спершу треба зареєструватися і заплатити. Я наважилася.

У нову квартиру Марина із чоловіком перебралися через день. 3-кімнатну з євроремонтом і меблями господар виставив за 6 тис. грн. Сторгувалися на тисячу дешевше.

— Зробила кілька дзвінків. Відповідали лише господарі. Ходити на оглядини всліпу не довелося. Теперішній наш господар прислав фото квартири на електронну пошту. Поїхали на місце, сторгувалися і підписали договір оренди. Вийшло швидше, ніж через агентство нерухомості. До того ж зекономили комісійні 2,5 тисячі.

Купити "базу даних" пропонують і шахраї. Винаймають під офіс квартиру або кіоск у підземному переході. За 150–200 грн готівкою дають роздрукований перелік пропозицій житла нібито від господарів. Зазвичай це застарілі дані з газет.

— Щоб переконати, що в нашій базі — реальні пропозиції, пропонуємо потенційним клієнтам покористуватися нею безплатно, у тестовому режимі один день, — розповідає 39-річний Юрій Гончар, фахівець компанії "АЦС" на столичному просп. Голосіївському.

Вона збирає пропозиції продажу або оренди нерухомості. Працює 10 років. Дані перевіряють, систематизують. Серед замовників — агентства "Благовест", "Київська нерухомість", "Київ акомодейшн".

— На нашому сайті люди можуть безплатно залишити повідомлення з описом і фотографіями квартири, будинку чи крамнички, яку виставляють на продаж. Ми дзвонимо, щоб перевірити, з ким маємо справу. Ріелторів-посередників визначаємо за термінологією, яку вони звикли вживати, та їхніми телефонами. У базі даних 25 тисяч номерів ріелторів. Ви їх можете перевірити на сайті. Якщо вираховуємо ріелтора, оголошення відсівається. Через спеціальну програму пропускаємо всі інтернет-оголошення. Сьогодні перевірили 9700 повідомлень. Із них лише 114 — від господарів. Решта — від посередників.

"АЦС" пропонує інтернет-доступ до баз даних на п'ять днів за 75 грн. Розраховуються клієнти через системи електронних платежів "Приватбанку" або "Вебмані", за допомогою банківських карток. Інформацію оновлюють двічі на день. Доступ — за паролем, який надсилають після оплати. Щомісяця дані передплачують до 200 клієнтів.

Зараз ви читаєте новину «На квартирі в Києві можна зекономити 2500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути