пʼятниця, 18 січня 2008 17:40

Львів"яни розкуповують квартири на 15 "квадратів"

Автор: дані: ”ГПУ”. Проаналізовано 550 приватних оголошень
 

Із січня 2007 року однокімнатні квартири у Львові подорожчали на 40–55%. Найдешевші — панельні "хрущовки".

Помешкання на п"ятому поверсі площею 30 кв. м продають від $45–50 тис. У січні таке житло на вул. Гетьмана Мазепи, що на північній околиці Львова (Замарстинів), коштувало $35 тис.

— Найбільший попит — саме на такі невеликі квартири, — каже керівник львівської агенції нерухомості "Золота арка" Ірина Яремко, 42 роки. — Їх купують молоді сім"ї та літні люди. Беруть також для іногородніх студентів, аби не витрачатися на оренду.

Однокімнатки купують і щоб вкласти гроші. Їх можна перепродати значно дорожче.

У Львові будують мало нового житла через проблеми з виділенням земельних ділянок. Ціна на новобудови зростає. Нині "квадрат" коштує мінімум $1500. Найменша площа — 40–45 кв. м. Треба витратити $10–15 тис. на ремонт і оздоблення. У стару квартиру можна заселятися одразу. Тому вони також дорожчають, говорять ріелтори.

— Термін, на який дають житлові кредити, зріс до 30 років. А відсотки поступово знижуються, — розповідає 36-річний Євген Міщанчук, керівник Львівського відділення Асоціації фахівців із нерухомості України. — Заробітчани тепер платять перший внесок власними коштами, решту покриває кредит.

У центрі Львова однокімнатні подорожчали на 67%, порахувала "ГПУ".

— Ціни на них зростали постійно, хоча в інших районах стояли із березня по серпень, — веде далі фахівець. — Наприклад, квартиру на Гвардійській (район вулиць Вітовського та Сахарова, неподалік центру Львова. — "ГПУ") виставили на продаж по 4,5 тисячі доларів за квадратний метр.

Однокімнатки в історичному центрі міста продають близько $2000/кв. м. "Кавалерки" — квартири-кімнати площею 15–20 кв. м — розкуповують дуже швидко.

— Туалету, душу в них немає. Самотужки туди прокладають воду та каналізацію, частину приміщення відділяють перегородкою. За нею облаштовують санвузол. Виходить квартира-студія. Їх часто здають по 100–120 доларів на місяць, — говорить Ірина Яремко.

У XIX ст. тісні квартирки з окремим входом призначалися для прислуги. Поряд, у великих помешканнях на 3–4 кімнати, жили господарі. Нинішні власники викуповують "кавалерки" і приєднують до свого житла. Ладні платити до $3 тис. за "квадрат".

А на Науковій, житломасиві на півдні від центру Львова, в грудні 2007-го квартиру-малометражку продавали за $24 тис. ($1200 за кв. м). Звичайні однокімнатні коштують там $50–60 тис. — на 41% дорожче за початок року.

2008-го львівське житло дорожчатиме такими ж темпами, вважають ріелтори.

Зараз ви читаєте новину «Львів"яни розкуповують квартири на 15 "квадратів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути