Ексклюзиви
середа, 23 серпня 2006 20:50

Кімнатку в столиці здають за 50 доларів

Закінчивши культосвітнє училище в Теребовлі Тернопільської області, 20-річна Леся Сорока вирішила податися до столичного університету культури і мистецтв. У студенти її зарахували за один день одразу після співбесіди, бо вступала на платній основі. Гроші дала мама, яка тепер в Італії на заробітках. Із тим, де жити — проблема. Університет на Печерську, а гуртожиток — на вулиці Російській у Дарниці.

Звідти добиратися з пересадкою не менше години. У кімнати гуртожитку заселяють по троє-четверо. До того ж район ненадійний. "Ліпше пошукаймо квартиру або кімнату", порадили Лесі тітка та дядько, 37-річна Любов та 39-річний Іван Чайки. Вони приїхали до Києва разом із Лесею. Наступного ранку почали вивчати газетні оголошення. Спершу обдзвонили Печерський район — найближчий до університету.

— За 150 доларів там здають кімнати три на три з половиною метри з сітковим ліжком, тумбою і старою шафою, — ділиться досвідом Іван Чайка. — Якщо меблі нові, а ванна і кухня чисті — навіть двісті просять.

Дешеву кімнату на 9 кв. м у двокімнатній хрущовці знайшли по вул. Їжакевича (Вітряні Гори). Бабуся просила $50 на місяць. По телефону довго випитувала, звідки родом дівчина, де вчитиметься, чи водитиме хлопців. Нарешті домовилися подивитися помешкання. Спершу їхали на метро до Оболоні, а далі ще півгодини тролейбусом. Господиня зустріла привітно, Леся їй сподобалася. Та от квартира незручна: з коридору одразу потрапляєш у житлову кімнату, а звідти до кухні і малюсінької спальні. Оту кімнатку й здавала Євгенія Георгіївна, а сама збиралася жити у вітальні. Спальня кутова, взимку буде холодно. До того ж Лесі доведеться репетирувати, бо вступила на факультет естрадного співу. Навряд чи 78-річна бабуся довго втерпить.

— За півдня встигли оглянути дві кімнати — і вже заморилися, — скаржиться Люба. — Шукали самі, бо нас попередили, що київські брокери беруть як плату за послуги місячну вартість оренди квартири. У нас зарплати по 100 доларів, а тут за день треба їх віддати.

Трохи повагалися і взялися дзвонити в агентства. Почали з "Благовеста" — сподобалася їхня реклама. Виявилося, велике агентство з дріб"язком справ не має.

— Після двадцятого дзвінка вийшли на агентство "Вест-ріелт", — розказує Іван. Йому випало дзвонити найбільше. — У них платня за послуги — 50 доларів і не залежить від ціни кімнати. Нам сказали спершу заїхати до їхнього офіса (під нього переробили однокімнатну квартиру на бульварі Дружби народів) й укласти угоду.

Потім показали великий список. Кімнат по $50 на місяць, як на Вітряних Горах, у ньому не було. Житло на лівому березі і в Голосієві (з цих районів до університету добиратися найзручніше) пропонували по 120 доларів.

— Брокерка Світлана як побачила, що ми вже зібралися йти, мало за руки не хапала: "Я подзвоню колезі, може, в неї є підходящі варіанти", — приєднується Леся. — Проговорилася, що студенткам квартироздавачі більше довіряють. Через п"ять хвилин знайшла нам за 100 доларів велику кімнату на проспекті Науки. Сказала, що звідти на Лесі Українки маршруткою за півгодини можна дістатися.

Договір оренди кімнати з господарями двокімнатної хрущовки підписали через півтори години. Одразу заплатили $100 господарям квартири і $50 винагороди брокеру. Пані Марина вже пенсіонерка, а Андрію Демидовичу ще рік працювати. Щоб здати кімнату, літня пара перебралася до спальні. Вони запропонували, щоб Леся підшукала собі товаришку з університету. Пообіцяли, що з двох братимуть 110 доларів.

Як правильно укласти договір оренди

"Коли знімаєте квартиру або кімнату, спершу перевірте документи, що підтверджують право власності на житло", радять у АН "Інформаційний центр". Квартироздавач має показати оригінал техпаспорта на квартиру. Якщо є інші співвласники житла, наймачеві треба отримати їхню особисту згоду на здачу квартири або кімнати в оренду.
— З людиною, яка підшуковує житло через агентство нерухомості, повинні обов"язково укласти договір про надання послуг, — повідомила працівник агентства нерухомості "Вікторія" Марина Кугай, 19 років. — В агентстві оформляють бланк замовлення, а отримання плати за послуги підтверджують квитанцією. За послуги ріелтори беруть 50–100 відсотків від місячної орендної платні.
Договір із квартироздавачем оформляється окремо. Юридичну силу має угода з мокрою печаткою, завірена нотаріусом або юристом агентства. Господар квартири може відмовитися укладати договір. Тоді краще пошукати житло деінде.

Зараз ви читаєте новину «Кімнатку в столиці здають за 50 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути