четвер, 15 березня 2012 08:25

"Хрущовки" подорожчали на п'ять тисяч доларів

30-річні Володимир та Анастасія Дорощуки шукають у Вінниці недорогу двокімнатку.

— Два місяці тому продали бабину хату в селі. Частину грошей відклали батьки. Вирішили, що хватить тинятися по зйомних врємянках. Пора мати щось своє, — каже Володимир.

Ідемо разом дивитися квартиру в мікрорайоні Вишенька. Помешкання з роздільними кімнатами, площею 16 і 17 кв. м, коштує $38 тис. Це близько 305 тис. грн.

— У грудні дивилися подібну за 33, — говорить Анастасія. — Ця нічим не краща. Ремонт треба робити, санвузол міняти. Ще й обої переклеювати, бо ці зелені вийшли з моди 10 років тому.

— Ціни на недороге житло після Нового року піднялися, — пояснює рієлтор 37-річний Михайло Ткачук. — В людей з'явилися гроші. Ймовірно, закінчилися терміни депозитів. Зняли гроші, але в банк нести не спішать. Вкладають у нерухомість. У мене є клієнти, які купили вже другу однокімнатку і здають в оренду. Заробляють на цьому не менше, ніж на процентах.

Площа однокімнатки в новозбудованому мікрорайоні Поділля — 40 кв. м. Її продають за $35 тис., понад 280 тис. грн.

— Півроку така сама коштувала дешевше. Кухня велика, але ж кімната одна. Хіба перегородити або в прихожій робити дитячу, — зауважує Анастасія.

— Ціни на житло зростатимуть і надалі, — запевняє Михайло Ткачук. — Дешевшають лише малосімейки та кімнати в гуртожитках. На них ціни впали на 5-7 тисяч доларів (40-56 тис. грн. — "ГПУ"). Але таке житло має мінуси. Його погано ділити при розводі. Та й здавати в оренду невигідно, бо мало платять.

У Черкасах ціни на "хрущовки" не змінилися.

— У нас ринок нерухомості стоїть на місці, хоча деякі рієлтори намагаються його розгойдати і піднімають ціни, — каже Юлія Колесник, експерт з нерухомості. — Якщо раніше квадратний метр "хрущовки" коштував 500 доларів, то зараз 800-1000. Люди не мають можливості придбати навіть дешеве житло. Приміром, двокімнатна квартира зі склопакетами у більш-менш нормальному стані коштує 26 тисяч доларів (близько 208 тис. грн. — "ГПУ"). Ближче до центру — 32 тисячі (256 тис. грн. — "ГПУ").

1101

квартиру здали кияни за лютий. Це на 165 більше, ніж у січні. Третина орендованих помешкань — однокімнатки, повідомляють у консалтинговій компанії "СВ-девелопмент".

100 000

гривень коштуватиме державі річна оренда офісу для Віктора Януковича в його резиденції "Межигір'я".

 

Елітні помешкання впадуть у ціні на 2 відсотки

Столичні невідремонтовані однокімнатні "хрущовки" торік продавали по $40 тис. — 320 тис. грн. Тепер просять $48 тис., 384 тис. грн.

— Ціна виросла, бо зростає попит на дешеве житло. Торік у столиці купили утричі більше квартир, ніж 2010-го, — каже 32-річний Сергій Костецький, аналітик консалтингової компанії "СВ-девелопмент". — "Хрущовки" зросли в ціні приблизно на 3 тисячі доларів, квартири в новобудовах — на 4. Не зміниться ціна на квартири вартістю 300-400 тисяч доларів (2,4-3,2 млн грн. — "ГПУ"). А от елітні помешкання, дорожчі за 800 тисяч (6,4 млн грн. — "ГПУ"), подешевшають на 2 відсотки.

Володимир МУКАН

 

Зараз ви читаєте новину «"Хрущовки" подорожчали на п'ять тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути