середа, 08 червня 2011 09:42

Чому варто міняти жеки на об'єднання співвласників багатоквартирних будинків

Автор: фото з архіву сергія дєдова
  Сергій Дєдов: ”ОСББ може встановити менші ціни. Наш житловий кооператив бере одну гривню 87 копійок за ”квадрат”. Жеки — по три гривні 20 копійок”
Сергій Дєдов: ”ОСББ може встановити менші ціни. Наш житловий кооператив бере одну гривню 87 копійок за ”квадрат”. Жеки — по три гривні 20 копійок”

Які переваги має комунальне самоврядування, розповідає голова правління громадської організації "Cпілка власників житла Києва" Сергій Дєдов.

Навіщо міняти жеки на об'єднання співвласників багатоквартирних будинків?

— Основна перевага ОСББ в тому, що це неприбуткові організації. Їх створюють виключно для надання послуг. Жек закладає у тарифи 12 відсотків рентабельності. Тобто отримує прибуток за рахунок мешканців.

ОСББ може встановити менші ціни на послуги. Наприклад, у моєму будинку, де діє житловий кооператив, тариф за обслуговування 1,87 гривні за квадратний метр. Жеки беруть по 3,2 гривні.

Крім того, начальник жеку ніколи не звітуватиме перед мешканцями, скільки і на які потреби витрачені гроші. А голова ОСББ зобов'язаний робити це хоча б раз на рік.

Як ОСББ установлює ціни?

— Згідно із 529-ю постановою уряду. Там виписані тарифи. Їх мають дотримуватися і жеки, і ОСББ. Об'єднання мають право брати менше за вказаний тариф.

За виклик сантехніка або електрика доведеться платити?

— Мешканці самі вирішують, за що платити. Якщо згодні скидатися на зарплату сантехніку та електрику, майстри приходитимуть на виклики безкоштовно. Вирішать заощаджувати на цих робітниках — ремонтувати комунікації доведеться самостійно. Найняти майстра зараз не проблема.

Чи можуть будинок з ОСББ захопити рейдери?

— Це може трапитися, якщо об'єднання довели до банкрутства. А коли працює правління, ревізійна комісія, мешканці стежать за ситуацією, за роботою голови, такого зробити неможливо. Без згоди зборів ніхто не має права закласти спільне майно будинку у заставу.

Переваги та ризики оСББ

Розповідає голова громадської організації "Ресурсний центр для ОСББ" львів'янин Михайло Васюта, 28 років.

Переваги

1. ОСББ не сплачує 20 відсотків податку на додану вартість. Це здешевлює тариф на квартплату.

2. Тарифи на утримання будинку і прибудинкової території встановлюють мешканці. У львівських об'єднаннях коливається від 40 копійок до 2 гривень. Залежить від бажання жильців. Якщо відкладають на ремонт або хочуть мати охорону, то тариф вищий. У комунальних підприємствах тариф на утримання будинку — 1,54 гривні.

3. Контролюють якість обслуговування будинку. Голова об'єднання з підрядними організаціями розраховується після виконання робіт.

4. ОСББ може отримувати гранти, кошти з місцевого бюджету розвитку на разові ремонти, наприклад, інженерних мереж чи даху.

5. ОСББ може відмовитися від необов'язкових послуг. Наприклад, комунальне підприємство нараховує плату за утримання домашніх тварин, яких у мешканців немає.

Ризики

1. Підприємства-монополісти, як водоканал чи теплоенерго, примусово роблять з ОСББ виконавців послуг. Укладають угоду з об'єднанням як з юридичною особою і зловживають цим. Якщо хтось із мешканців не платить за послуги, то позов за борг подають на ОСББ. Тому треба укладати угоди індивідуально з кожним мешканцем.

2. Боржники. Об'єднання саме мусить шукати шляхи впливу на них.

3. Відсутність страхування житла та будинків. У разі надзвичайної події чи аварії відповідальність за наслідки лягає на ОСББ.

4. Якщо голова безвідповідальний, то потерпають мешканці. Торік голова об'єднання поїхав за місто і вимкнув телефон. У підвалі прорвало трубу. Аварійна служба відмовилася допомагати, бо не було документів і печатки.

5. Пасивні мешканці. Для ефективної роботи ОСББ жителі будинку мають бути однодумцями.

Зараз ви читаєте новину «Чому варто міняти жеки на об'єднання співвласників багатоквартирних будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути