середа, 04 березня 2009 18:26

Американець скупив у Празі 20 квартир

Автор: фото: Pavel Horejsi/The International Herald Tribune
  На горищі квартири в центрі Праги Едвард Барнер улаштував дві спальні та великий санвузол. Торік тут мешкала дочка зі своїм чоловіком. На два тижні приїхала до Праги з США
На горищі квартири в центрі Праги Едвард Барнер улаштував дві спальні та великий санвузол. Торік тут мешкала дочка зі своїм чоловіком. На два тижні приїхала до Праги з США

57-річний Едвард Барнер переселився з американського міста Лос-Анджелес до столиці Чехії, Праги, 1993-го. Скупив 20 квартир. За 15 років нерухомість там подорожчала вшестеро.

— Квартири в Празі — це як Клондайк, — пояснює Барнер. — Добрим доходом вважають чотири-п"ять відсотків на рік. А тут ціни росли, бувало, й на 40 відсотків. Маю знайомих, які купили в місті по 30–40 квартир.

Наприкінці 2002-го празькі квартири подешевшали на 25%. Нині знов дорожчають. "Квадрат" нового житла в районі Виногради, за 5 км від центру, обійдеться у 100 тис. крон, або $4,5 тис. Квартира — $180 тис. Однокімнатки на околичних житломасивах — від $60 тис. Житло в центрі Праги продають від $8 тис. за кв. м.

— Переплановувати старі будинки в центрі влада забороняє, — продовжує Барнер. — Але я можу переробляти на свій смак горища. Того купую квартири на останніх поверхах. В американців тепер мода на Прагу. Як на Париж 100 років тому. Приїздять у відпустки, на свята. Квартири на мансардних поверхах їм страшенно подобаються. Європейська романтика.

Свої квартири Едвард здає співвітчизникам по $400–600 за тиждень.

— 65 відсотків покупців наших квартир — американці, британці, німці та ірландці, — розповідає Петр Вояк, ріелтор празького агентства нерухомості "Лекссус". — Багато з них раніше скуповували нерухомість у Болгарії та Румунії. Але там стався обвал. Ціни впали до попереднього рівня. У Празі ціни стабільніші й жити спокійніше.

Зараз ви читаєте новину «Американець скупив у Празі 20 квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути