Ексклюзиви
пʼятниця, 12 листопада 2021 10:22

Всесвітній день боротьби з діабетом: невтішна статистика

  Хоча б раз на рік слід перевіряти рівень цукру в крові
Хоча б раз на рік слід перевіряти рівень цукру в крові

Статистика свідчить, що понад 425 мільйонів людей у світі живуть з діабетом, майже 1,3 млн з них – українці. Ці показники стрімко зростають: кожні 10-15 років кількість діабетиків подвоюється, а саме захворювання значно молодшає.

Якщо раніше цукровий діабет вважався хворобою людей похилого віку, то зараз середній вік хворих починається з 20 років. Але найпідступніше в цій недузі те, що майже 50% хворих навіть не підозрюють, що нездужають.

Переважна більшість випадків цього захворювання належить до діабету ІІ типу (інсулінонезалежний). У цьому разі на початку захворювання інсулін виробляється, але організм не може його використовувати. Такі люди можуть роками хворіти і не знати про це через відсутність особливих скарг на самопочуття, але це не означає, що організму не завдається шкоди.

Тому про діабет потрібно знати і хоча б раз на рік перевіряти рівень цукру в крові.

Саме з метою підвищення рівня інформованості населення про проблеми діабету в 1991 році був запроваджений Всесвітній день боротьби з діабетом (World Diabetes Day). А дату 14 листопада обрали, щоб увічнити заслуги Фредеріка Бантинга, який народився цього дня у 1891 році. Цей молодий канадський вчений в січні 1922 року зробив першу ін'єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, Леонарду Томпсону, який страждав дуже важкою формою цукрового діабету. Це стало відкриттям і проривом у медицині, які зрештою врятували життя мільйонам людей. І вже наприкінці 1922 р. новий препарат з'явився на ринку ліків.

З того дня багато чого змінилося, сучасна медицина також не стоїть на місці та постійно шукає нові шляхи боротьби з цією страшною хворобою. Наприклад, для лікування діабету І типу провели кілька операцій з пересадки підшлункової залози від донора.

Цукровий діабет ІІ типу має більше варіантів лікування. Якщо в деяких випадках на початкових стадіях буває достатньо спеціальної дієти і змін у способі життя, то в інших - призначають лікування препаратами. Зараз існує багато ефективних ліків від діабету, які істотно підвищують якість та тривалість життя хворого.

Серед них є доступні та якісні ліки вітчизняних виробників, наприклад, препарати компанії ТОВ "Кусум Фарм". З 2009 року на підприємстві виробляють цукрознижувальні препарати, ефективність та безпека яких доведена великою кількістю клінічних досліджень, що проводять як в Україні, так і в зарубіжних дослідницьких центрах. Це ефективні та якісні лікарські засоби, які знижують рівень глюкози в крові, нормалізують артеріальний тиск, корегують рівень холестерину. Але виписувати їх, звичайно, повинен тільки лікар.

Донедавна у пацієнтів існував стереотип, що вітчизняні ліки менш ефективні, ніж препарати іноземного виробництва. Але "Кусум Фарм" довів, що це не так. Якщо ліки виробляють з дотриманням усіх міжнародних виробничих норм, то вони такі ж дієві та ефективні, як і їхні імпортні аналоги. Сьогодні сотні тисяч пацієнтів із цукровим діабетом щодня приймають цукрознижувальні препарати, які випускає Кусум Фарм, що допомагає їм підтримувати гідну якість життя.

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній день боротьби з діабетом: невтішна статистика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути