пʼятниця, 01 березня 2019 15:14

Вибір спортивного взуття для різних видів спорту

Під час занять спортом основна частина навантаження припадає на стопу, яка є природним амортизатором нашого тіла. Різні види спорту здійснюють різне за своїм характером та інтенсивністю навантаження, а вибір невідповідного взуття може спричинити травми та спровокувати захворювання опорно-рухового апарату. Саме з цієї причини варто ретельно обирати кросівки для тренувань, а от як правильно це зробити — у нашій статті.

  Для кожного виду спорту слід підбирати відповідне взуття
Для кожного виду спорту слід підбирати відповідне взуття

1. Біг

Під час таких тренувань основне навантаження припадає на суглоби та хребет, тому взуття слід обирати з пружною та м'якою підошвою, що звужується у напрямку носка та має товщину мінімум 2 см. Також кросівки мають бути легкими, а додатковою перевагою стане наявність повітряної прокладки та силікону у підошві, які виконають функцію розподілу ваги. Для занять на біговій доріжці або по асфальту підійде тонша підошва з ребристим візерунком, а от для пересіченої місцевості з різним видом ґрунту краще обрати пару з рифленою підошвою для підвищеного зчеплення з поверхнею та гарною бічною підтримкою. Моделі висотою вище щиколотки для бігу не підходять зовсім.

2. Фітнес

Кросівки для фітнесу повинні відповідати тим самим вимогам, що і кросівки для бігу, але їх підошва може бути м'якшою та тоншою. У тренажерному залі рідко буває холодно, тож варто обрати модель з гарною повітропроникністю, щоб кросівки не парили. Сітчаста або пориста поверхня моделі дозволить ногам краще "дихати".

3. Футбол

Для таких тренувань існує окремий вид спортивного взуття — футбольні бутси. Великі шипи максимізують зчеплення з ґрунтом і мінімізують провертання стопи, необхідне під час звичайної ходи. Дуже важливо обрати бутси правильного розміру: від найдовшого пальця ноги до носка кросівка має залишитись не менше 5 мм. В іншому випадку, якщо ви будете грати ввечері або у спекотну погоду і нога набрякне, бутси можуть виявитись замалими. Під час примірки такої пари слід обов'язково активно рухатися, щоб з'ясувати, чи є для вас комфортним розташування шипів.

4. Теніс

Сучасне взуття для тенісу досить масивне, що сприяє кращому захисту від травм. З огляду на те, що під час гри основна амплітуда руху відбувається зі сторони в сторону, такі кросівки вимагають гарної бокової підтримки та жорсткої фіксації ступні. Підошва взуття для тенісу повинна добре гнутися тільки в носовій частині — це важливо для стрибка вгору, а от в інших місцях бути пласкою, однорідною та більш твердою. Оптимальна висота таких моделей - по щиколотку.

Зараз ви читаєте новину «Вибір спортивного взуття для різних видів спорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути