четвер, 07 жовтня 2021 15:06

Що таке домен сайту

  У домені зазвичай є два-три слова, рідше – чотири-п’ять
У домені зазвичай є два-три слова, рідше – чотири-п’ять

Домен сайту – це його унікальна адреса в мережі, виражена назвою з літер і цифр. Зазвичай домен орендують, щоб розмістити сайт чи налаштувати поштову розсилку. Перед орендою треба перевірити домен та переконатись, що він не зайнятий.

Що таке домен

У кожного сайта є своя унікальна IP-адреса, яка складається з розділених крапками цифр. До цієї адреси звертається браузер, щоб показати користувачеві потрібні сторінки, які зберігаються на сервері. Коли інтернет тільки з'явився, саме такими цифрами всі і оперували. Але оскільки запам'ятовувати цифри незручно, дуже швидко прийшли до запису домену у вигляді сполучень букв і зрідка – цифр: вони запам'ятовуються легше, особливо якщо мають якийсь сенс. Тепер у сайту є і IP-адреса, і доменне ім'я. Важко уявити, щоб перше хтось вказав на візитівці.

Структура домену

У домені зазвичай є два-три слова, рідше – чотири-п'ять, розділених точками:

• унікальне ім'я сайту, йде першим;
• доменна зона другого, третього і більше рівнів.

Унікальне ім'я зазвичай обирають так, щоб воно легко запам'ятовувалось і відображало приблизно тематику сайту. Не варто без необхідності використовувати в ньому цифри, і зовсім не треба – інші значки.

Доменні зони

Доменна зона виконує ту ж функцію, що й вулиця чи місто в адресі, тоді як унікальне ім'я можна порівняти з номером будинку. Доменом верхнього рівня вважається те, що вказано праворуч від останньої точки. Решта – домени другого, третього і далі рівней. Для просування сайту краще, якщо домен буде першого рівня чи хоча б другого. Що складніша адреса, то гірше її будуть запам'ятовувати. Наприклад, для любительського сайту blog.biblioteka.kharkov.ua – нормальна адреса. Але не варто так складно розміщувати магазин чи візитівку.

Доменні зони бувають кількох видів:

• старі звичні зони .com, .org, .info, які вважались тематичними, однак зараз, наприклад, в комерційній зоні .com розміщують не тільки бізнес-сайти;

• нові доменні зони, в тому числі кириличні, також в основному тематичні. Серед нових зон можна знайти присвячені конкретним видам діяльності, хобі і навіть кольорам – наприклад, існує зона .pink;

• географічними, що вказують на країни і навіть конкретні міста – co.uk, .ua, kiev.ua, .ru і так далі. Ці зони гарно підходять тим, хто орієнтується на конкретну аудиторію – місцевим філіям, магазинам, які працюють в межах міста чи регіону, локальним виробникам.

Доменна зона разом з унікальним іменем має складати просте сполучення, яке легко запам'ятати. Це потрібно, щоб користувач швидко міг знайти сайт напам'ять через мобільний браузер, а не мав десь зберігати лінк.

Для чого потрібен домен

Домен, як уже сказано вище, являє собою унікальну та просту у використанні адресу сайту. З його допомогою сайт легко знайти в мережі, на нього орієнтуються пошукові системи. Крім того, він має значення для відвідувачів сайту: комп'ютер може запам'ятовувати будь-які комбінації цифр і букв, але для людей це не так легко.

Ось чому короткі домени, які легко запам'ятати, у популярних тематиках часто бувають зайняті.

Як перевірити доступність домену для реєстрації

Реєстрація – це по суті оренда домену на певний строк. За рік чи кілька років, залежно від терміну оплати, оренду треба продовжувати.

Для того, щоб знайти вільний домен в бажаних зонах, можна звернутися на сайт провайдера, наприклад, hostiq.ua. Зазвичай перевірка виконується в один клік – вставити бажане ім'я в рядок пошуку на сторінці оформлення доменів і отримати інформацію про те, чи воно зайняте, і в яких ще зонах можна вигідно придбати схожий домен. Ці варіанти теж має сенс розглянути: вони можуть виявитися бюджетнішими і вдалішими, ніж те, що хотілося спочатку.

Зараз ви читаєте новину «Що таке домен сайту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути