понеділок, 17 жовтня 2022 15:43

Освіта під час війни

 

2022 рік – це рік, який розділив життя кожного українця на "до" і "після", рік, коли кожен з нас відчув, що таке безпорадність і турбота, огида та гордість, ненависть та любов.

Це рік, коли багато українців вимушені були покинути свої домівки і переїхати за кордон. І саме в цьому році більшість з нас, будучи там за кордоном, зрозуміли наскільки важлива іноземна мова, наскільки важко існувати, коли тебе не розуміють, коли ти не можеш пояснити лікарю, що в тебе болить або спитати дорогу, якщо загубився на новому місці. Коли тобі потрібно заповнити купу документів, а перекладач в телефоні вже просто не витримує і висне, а без нього цей процес стає взагалі неможливим. Як складно, коли в твоєї дитини проблеми з однолітками через брак знань мови…

Щоб вирішити мовну проблему українці починають в паніці шукати вихід. Перше, що їм пропонується – це безкоштовні мовні курси в селі чи місті де вони живуть. Але, як показує практика, українців за кордоном стало багато і гарних курсів з якісними заняттями просто на всіх не вистачає, вони записуються в черги на багато місяців вперед, терпляче чекають, а життя в новій країні триває, а мовний бар'єр нікуди не дівається.

Ті, хто більше чекати не можуть – починають опановувати YouTube чи будь-які інші соціальні мережі, де насправді багато безкоштовного контенту для вивчення мови. Добре, якщо є володіння мовою хоча б на рівні середнього – тоді це справді може бути допомогою, пісню послухати – фільм подивитися, записати пару нових слів з діалогів, розібратися з табличкою з граматики і пробувати практикувати з носіями мови. Але якщо у Вас рівень знань нульовий – то до YouTube Ви звернетесь пару разів, а далі самоорганізації, швидше за все, не вистачить, що не дивно, бо досить складно без допомоги розібратись з повністю новою для себе мовою.

Наступній варіант виходу з мовної проблеми – це марафон від відомих українських чи закордонних вчителів-блогерів, які обіцяють за місяць зробити Вас Гуру англійської мови. Але проходить місяць і дива не трапляється, тому що вивчення мови – це кропітка праця, яка потребує максимальної віддачі як учня, так і вчителя, а також це постійна практика.

З одного боку, якщо Ви живете за кордоном, то цієї практики з носіями мало би бути достатньо, але не кожен може відразу себе подолати і почати говорити з німцями, англійцями чи американцями. Чому? Бо ми боїмося зробити помилку, бо ми не впевнені в своїй граматиці і взагалі половину з того, що вони говорять – не розуміємо.

Знову ж таки повертаємось до того, що це має бути робота з іноземною мовою кожного дня. І над цим дійсно можна працювати самостійно, а результат може бути позитивним, бо ми – українці, таки талановитий і працьовитий народ.

Яким же чином працювати самостійно?

- Якщо вчити слова – то у контексті, так вони перестають бути набором букв, а також пробувати підбирати асоціації, чим кумедніша асоціація – тим швидше ви згадаєте слово.

- Окрім запам'ятовування слів – дуже важливо їх по декілька разів проговорювати, щоб правильно тренувати вимову.

- Якщо дивитися відео чи фільми – то спочатку з субтитрами, вони вам допоможуть виокремити нові слова з відомих, що дасть змогу поповнювати власний словниковий запас.

- Якщо намагаєтеся завчити діалоги чи фрази – то використовувати функціональну мову ( в магазині, кафе, як купити квитки, записатися до лікаря тощо), після того, як завчили – якраз час швиденько їх і потренувати з носіями. -- Пробуйте говорити самі з собою іноземною мовою, якби дивно це не звучало, але це діє.

- Коли говорите з носіями і сильно переживаєте – спрощуйте, і граматику, і лексику, Вас точно зрозуміють, а впевненості в правильності вживання більш простих конструкцій це додасть.

- Коли опанували вже базу – якомога більше спілкуйтеся і з часом буде ставати все простіше.

А якщо простіше не стає – Ви можете записатись на курси англійської чи німецької мови Edelweiss-lessons і там Вам вже точно допоможуть. Записуйтесь на безкоштовну консультацію, поспілкуйтесь з нашими професійними викладачами і зрозумієте, що вивчити німецьку чи англійську може кожен.

А що ж робити, якщо немає можливості відвідувати курси вживу або Ви знаходитеся ще за кордоном чи ні на кого залишити дітей? В такому випадку онлайн – заняття це саме те, що Вам потрібно, Ви економите власний час, вибираєте зручний для себе формат навчання і отримуєте ту допомогу, якої так не вистачало. Навіть під час війни освіта може і має бути якісною.

Зараз ви читаєте новину «Освіта під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути