пʼятниця, 24 грудня 2021 15:29

Мікрокредити на 50 млрд гривень: українці побили рекорд 2020 року

 

Лише за підсумками трьох кварталів 2021 року українці уже оформили більше споживчих кредитів, ніж за весь 2020 року. За вказаний період, по даним відкритого ресурсу Опендатабот із посиланням на дані Нацкомфінпослуг та Нацбанку, українські МФО видали позик на суму більше 49 мільярдів гривень. Озвучена сума на 261 мільйон гривень перевищує річний показник попереднього року.

Статистика мікрокредитування в 2021 році

Кількість споживчих кредитів, які оформляють українців, почала зростати з січня поточного року. Цікаво, що 85% позик оформлені онлайн. Експерти інформаційного ресурсу з рейтингами українських МФО TKCredit вважають, що ключова причина такого різкого переходу бізнесу в онлайн – пандемія та карантинні обмеження. Українці все частіше стали користуватись так званими "кредитами до зарплати", хоча ставка по кредиту ZCredit або будь-якої іншої мікрофінансової організації суттєво перевищує банківські відсотки.

Серед інших показників, які демонструють специфіку розвитку ринку мікрокредитування, експерти відмічають:

  1. збільшення середньомісячної кількості кредитних договорів на 20%;
  2. зростання середнього чеку споживчих позик на 11% (до 4515 гривень);
  3. збільшення загального боргу позичальників перед МФО на 5% . Тільки прострочена заборгованість українців перед МФО становить 15,6 мільярдів гривень.

Також варто нагадати, що в поточному році були затвердженні важливі для ринку мікрокредитування законодавчі зміни. Серед найважливіших варто зазначити розширення переліку кредитних договорів, затвердження вимог до взаємодії кредиторів та споживачів їх послуг, котрі прострочили заборгованість, запровадження єдиного реєстру колекторів та визначення чітких правил їх діяльності.

Вкрай важливою подією експерти називають затвердження нових правил мікрокредитування в Україні. Зокрема, зобов'язання мікрокредитних організацій максимально деталізовано розкривати інформацію стосовно умов надання споживчих кредитів. Кредитори тепер повинні зазначати в рекламі та в пунктах видачі кредитів точну процентну ставку та інші ключові умови кредитного договору.

Також НБУ в цьому році нарешті врегулював діяльність колекторських контор в Україні. Хоча, судячи з кількості отриманих від населення скарг в третьому кварталі 2021 року, регулюючі документи потрібно доопрацьовувати, а на порушення зі сторони кредиторів та колекторів реагувати жорсткіше.

Сайт TKCredit не надає фінансових послуг – це інформаційно-аналітичний сервіс.

Зараз ви читаєте новину «Мікрокредити на 50 млрд гривень: українці побили рекорд 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути