пʼятниця, 05 березня 2021 13:22

Як працює алкотестер?

Хочете дізнатися принцип роботи алкотестера? Читайте нашу статтю і дізнайтеся як працює алкотестер.

У повсякденному житті іноді доводиться стикатися з перевіркою стану тверезості. Це може статися на підприємстві, де ви працюєте, або вас попросять "подути в трубочку" патрульні дорожньої поліції. Навіть для себе іноді важливо розуміти, чи можна сідати за кермо автомобіля, якщо ви не так давно пили? У всіх випадках використовується спеціальний прилад, який носить назву алкотестер.

  Який принцип дії алкотестера?
Який принцип дії алкотестера?

Давайте розглянемо, як працює алкометр, а також який принцип роботи електронного алкотестера у різних моделей в залежності від встановленого в них датчика.

Види алкотестерів

Можна розділити існуючі моделі алкометрів на дві групи:

• стаціонарного виконання;
• портативні прилади.

При цьому вони можуть мати різні способи реєстрації парів етанолу в повітрі, який видихає людина. У цьому випадку ціна і параметри залежать від того, якщо взяти конкретний алкотестер, як працює його датчик. Тут можна виділити принцип роботи алкотестера в залежності від типу сенсора:

• напівпровідниковий;
• електрохімічний;
• фотометричний або інфрачервоний.

Перший напівпровідниковий має найкращу ціну, але низьку продуктивність і точність при проведенні декількох вимірів поспіль. Він застосовується для персональних алкометрів найчастіше.

  Який принцип дії алкотестера?
Який принцип дії алкотестера?

Алкотестер електрохімічний принцип роботи має більш стабільний, що дає можливість використовувати його в професійних приладах. Тут на увазі висока продуктивність, відсутність втрати точності при декількох вимірах поспіль, а також досить висока ціна.

Інфрачервоний або фотометричний алкометр пристрій і принцип роботи має такий, який сильно відрізняється від попередніх двох варіантів. Він вибірковий до етилового спирту і має дуже високу точність. Однак такі прилади мають два недоліки: дуже високу ціну і можливість штатно працювати тільки в ідеальних, строго лабораторних умовах.

Принцип роботи алкотестера

Як працює алкотестер? Технічно збір проби виглядає так:

• через мундштук, а тільки так можна говорити про хорошу точність вимірювання, людина дме і наповнює камеру приладу;
• якщо вона намагається обдурити, то прилад не дасть їй це зробити і тест не відбудеться, повітря в камеру повинно надходити під тиском;
• після наповнення камери вона закривається зворотним клапаном, перешкоджаючи різкому вдиханню досліджуваного повітря людиною;
• проводиться аналіз складу повітряної суміші;
• чутливий до пар етанолу датчик виявляє їх з вказаною в паспорті приладу точністю;
• результат відображається на дисплеї.

Принцип дії алкотестера може відрізнятися, але загальний механізм буде таким, як описаний вище.

  Який принцип дії алкотестера?
Який принцип дії алкотестера?

Точність показань і калібрування

За точністю показань алкометра необхідно стежити. Якщо ви використовуєте прилад в офіційних цілях, то він обов'язково і своєчасно повинен проходити калібрування та повірку. На підставі правильної і налаштованої в лабораторії роботи приладу видається офіційний документ, що підтверджує точність його результатів.

Такий документ дає право використовувати свідчення алкотестера в юридичних цілях. Стандартний міжповірочний інтервал для професійних моделей становить 12 місяців.

Висновок

Якщо ви хочете алкометр використовувати для себе, то вам бюджетної моделі буде досить. Головне експлуатувати її в штатному режимі, рекомендованому виробником. До таких приладів можна віднести напівпровідникові алкотестери, які мають серйозні обмеження на кількість замірів в день (1-2, максимум до 5-ти).

Для підприємств і роботи державних органів необхідні продуктивні алкометри, тут підійдуть тільки професійні моделі. У переважній більшості випадків це будуть електрохімічні стаціонарні або портативні алкотестери.

Зараз ви читаєте новину «Як працює алкотестер?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути