Ексклюзиви
понеділок, 18 березня 2019 17:51

Барбі та її професії

За 60 років існування Барбі приміряла на себе понад 155 професій. Цікаві факти про кар'єрний ріст ляльки розповідають експерти інтернет-магазину "Будинок іграшок".

Від модельєра до стюардеси

Покоївка, балерина, шеф-кухар, вчителька, астронавт і навіть кандидат в президенти — ким тільки не була знаменита мініатюрна лялька. Змінювався світ, а Барбі разом з ним, дотримуючись духу часу й приміряючи нові образи та професії.

  Життєвий шлях Барбі: від модельєра до військового лікаря
Життєвий шлях Барбі: від модельєра до військового лікаря

Кар'єра відомої красуні розпочалась в 1960 році, коли компанія "Маттел" випустила першу Busy Girl Barbie. Барбі оригінал у твідовому костюмі, стильному капелюшку та довгих рукавичках виглядала як більшість молодих дівчат середнього та вищого класу. Варто сказати, що в кінці 50-х — на початку 60-х років американки вели активну боротьбу за свої права та вимагали рівноправності з чоловіками на ринку праці. Тема "Жінка та кар'єра" була найбільш обговорюваною в пресі й тягла за собою множинні "за" і "проти". Образ інтелігентної лялечки відповідав декільком професіям, популярним в ті роки: дизайнера одягу, друкарки та секретарки. З одного боку, Барбі намагається бути корисною суспільству, з іншого, не переступає межі традиційних жіночих занять.

Змінювалися погляди на життя, приймалися нові закони, і розробники прагнули зображати дійсність в ляльках. Наступною в послужному списку Барбі стала професія дипломованої медсестри, а з середини 60-х можна було придбати ляльку-космонавта, редактора журналу, вчительку, фотографа та стюардесу.

Новий виток в кар'єрі

  Життєвий шлях Барбі: від модельєра до військового лікаря
Життєвий шлях Барбі: від модельєра до військового лікаря

На початку 70-х в Америці прийняли закон про гендерну рівність в отриманні професійної освіти й роботи. Популярність медицини та юриспруденції серед жінок стрімко зросла і підштовхнула "Маттел" до випуску "Барбі-хірург". У наступні роки усміхнена білявка займалася спортивною кар'єрою. До олімпіади 1975 року у світ вийшла серія "Олімпійська Барбі" (ковзаняр, плавчиха, лижниця тощо). У 1977 році "Маттел" вирішили довірити лялечці керівний пост, випустивши Day & Night Barbie, яку представили як business executive (відповідальний керівник).

У поліцію й на флот

  Життєвий шлях Барбі: від модельєра до військового лікаря
Життєвий шлях Барбі: від модельєра до військового лікаря

80-ті роки стали для американських жінок епохою великих можливостей і остаточної перемоги за рівноправність в професії. В кінці 80-х — на початку 90-х років телебачення починає популяризувати жінок-поліцейських і жінок-військових. "Маттел" поспішає підкреслити патріотизм і випускає ляльку в стилі мілітарі — Army Barbie. Капітан ППО, офіцер флоту, військовий лікар, поліцейський і командир льотного ескадрону — нові професії, які освоює Барбі аж до 2000 року.

Останній кар'єрний ривок

  Життєвий шлях Барбі: від модельєра до військового лікаря
Життєвий шлях Барбі: від модельєра до військового лікаря

У нульових Барбі також відповідає епосі, як і в попередні десятиліття. В її кар'єрі з нових професій з'явилася лише "Кандидат в президенти" та "Спеціаліст з неонатальної медицини". Серед уже знайомих образів на прилавках можна зустріти балерину, ветеринара, вчительку, фотографа тощо. З розвитком інтернет-технологій з'явилася лялька — IT-фахівець, яка розуміється на комп'ютерних мережах, вірусах та програмах.

Світ Барбі створюється відповідно до запитів і вимог навколишнього світу. Якою захопливою справою виробник запропонує займатися ляльковій принцесі в наступному десятилітті, поживемо — побачимо.

Зараз ви читаєте новину «Барбі та її професії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути