пʼятниця, 23 квітня 2021 11:54

Який краще: підбираємо вулик для своєї пасіки

На успіх і ефективність ведення пасічного господарства впливає безліч факторів, одним з основних серед яких є правильний вибір вуликів. Сьогодні на ринку України представлено чимало варіантів будиночків для бджіл – різних за розмірами, за формою, за конструкцією. Який купити вулик, щоб спростити собі роботу і облаштувати найбільш комфортний простір для життя комах? Вибір слід робити з урахуванням декількох критеріїв, включаючи зручність обслуговування будиночків, комфортність для бджіл, особливості вашої пасіки. На що звертати увагу? На тип конструкції вуликів, матеріал виробництва, розміри.

  Магазин бджільництва Ваша Пасіка допоможе дізнатися більше про можливості вуликів і підібрати найкращий
Магазин бджільництва Ваша Пасіка допоможе дізнатися більше про можливості вуликів і підібрати найкращий

Традиційно вулики для утримання бджіл виготовляють з дерева. Таке рішення має як плюси, так і недоліки, адже дерев'яні конструкції дуже чутливі до впливу зовнішніх факторів і досить швидко виходять з ладу і вимагають ремонту. Вулики з дерева нестійкі до намокання під дією вологи, вони розсихаються на сонці, на них утворюються щілини. При цьому дерев'яні будиночки, виготовлені з таких порід деревини, як осика, верба, липа легкі, теплі, прості в обробці. Вулики з більш щільних порід незручні своєю великою вагою і громіздкістю.

Перетворити недоліки в переваги дозволило використання інноваційних матеріалів, які замінили собою дерево. Вулики з пінополістиролу легкі і прості в експлуатації, не створюють незручностей в обслуговуванні, вони теплі для комах, не розсихаються і не намокають. Вони довговічні і надійні. Такі вулики легко перевозити і переміщати по пасіці, що полегшує процес підготовки до кочівлі і зимівлі. При використанні корпусних систем вуликів саме пінополістирольні вироби набагато спрощують роботу пасічника. Пінополіуретан (полістирол) не гниє, на ньому не розвиваються бактерії, він відмінно тримає температуру. Використання таких вуликів допомагає знизити енерговитрати бджіл і підвищити їх продуктивність.

Крім матеріалу, який активно впливає на якість і комфортабельність вулика, при виборі варто враховувати і тип конструкції. Для великих пасічних господарств використовують багатокорпусні (збірні) вулики. Якщо порівнювати їх з лежаками, які використовуються бджолярами протягом довгих років, то можна відзначити переваги корпусних систем:

● можливість розміщення великої кількості сімей на невеликій площі;
● збільшувати розмір вулика можна в будь-який момент, так само як і зменшувати його;
● розширення будиночка проводиться цілими корпусами, а не окремими рамками;
● за допомогою розділових решіток в багатокорпусному вулику можна отримати більшу кількість меду, ніж в лежаку;
● використання багатокорпусної системи дозволяє застосовувати рамки як мінімум 2-х типів.

Існує чимало різновидів вуликів для утримання бджіл – Дадан, альпійський, володимирський. Обираючи тип конструкції слід орієнтуватися в основному на особливості обслуговування пасіки і побажання самого бджоляра. Багато в чому на вибір впливає і доступний бюджет, адже сучасні комфортні у всіх відносинах вулики коштують недешево. Варто пам'ятати і про те, що немає ніяких гарантій того, що обрані вами будиночки сподобаються бджолам: деякі породи краще утримувати у вуликах-лежаках (наприклад, схильні до утворення рою і агресивні породи), інші – проявляють себе в повну силу тільки в багатокорпусних будиночках.

Дізнатися більше про можливості вуликів і підібрати найкращий в кожному конкретному випадку допоможе професійний магазин бджільництва Ваша Пасіка, де ви можете побачити актуальні на сьогодні пропозиції і отримати відповіді фахівців на всі ваші запитання. Остаточний вибір, в будь-якому випадку, буде залежати від ваших можливостей і переваг.

Зараз ви читаєте новину «Який краще: підбираємо вулик для своєї пасіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути