Ексклюзиви
понеділок, 25 березня 2024 16:41

Як швидко вилікувати коклюш
PROMO

Коклюш часто плутають з бронхітом. Попри те, що це захворювання має низку відмінностей, а його наслідки можуть бути небезпечнішими. Надто для немовлят, підлітків та дорослих, які мають слабкий імунітет. Розглянемо, що таке коклюш, його причини та симптоми. А також приділимо увагу питанню лікування та тому, які ліки від коклюшу взагалі застосовують.

Автор: eTabletka
 

Що таке коклюш

Передусім коклюш – це складне інфекційне захворювання, спричинене бактерією, яка вражає верхні дихальні шляхи та викликає їх запалення. Передається винятково повітряно-крапельним шляхом. Зазвичай під час чхання, кашлю, спілкування тощо. Також захворювання ще називають кашлюком. Характерною його ознакою є тривалі напади дуже сильного кашлю, який створює враження, ніби людина захлинається. Такі напади можуть викликати ускладнення дихання та відчуття нестачі повітря. А їх періодичність може коливатись від 15 до півсотні разів на добу.

Також до симптомів коклюшу слід додати:

• почервоніння горла, біль,

• свистячий звук (реприз) під час вдиху після нападів кашлю,

• нежить,

• підвищена температура,

• сльозогінність,

• напади завершуються виділенням мокротиння, згодом – блюванням,

• загальна слабкість та швидка втомлюваність,

• дратівливість та ін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оновили календар профілактичних щеплень. Що змінили

Зазначимо, що симптоми коклюшу можуть бути індивідуальними й проявлятись у різному порядку. Тому важливо своєчасно звернутись до лікаря та відвідати онлайн-аптеку eTabletka, в якій є всі необхідні ліки від цього та інших захворювань. Поза тим, тривалість коклюшу може варіюватись, та зазвичай займає 5-12 тижнів. Водночас інкубаційний період коклюшу – від моменту зараження до появи перших симптомів – в середньому становить щонайменше 7-14 днів. Авжеж, ці процеси можуть затягнутись, бо на них впливають такі фактори, як вік, стан здоровʼя, наявність сторонніх хвороб тощо.

Найчастіше хвороба вражає немовлят і дітей. Це стається через недорозвинуту імунну систему. Плюс найбільш сприятлива атмосфера для розповсюдження – місця скупчення великої кількості людей (дитсадки, школи, ігрові майданчики). Перше щеплення від коклюшу роблять у віці 2-3 місяців. Це продиктовано наслідками захворювання. Зокрема, мова про зупинку дихання, запалення легенів, порушення серцебиття, судоми та спазми тощо. Інколи кашлюк може стати причиною смерті. Серед дорослих від кашлюку не застраховані ті, хто не має щеплення або ж має ослаблений імунітет. Захворювання у таких хворих протікає вкрай складно та може спричинити низку ускладнень для здоровʼя.

Ще один важливий аспект – як відрізнити коклюш від бронхіту. Насамперед їх відрізняє тривалість захворювання, яка у випадку коклюшу довша. Плюс сам кашель при кашлюку нападоподібний (періодичний), на відміну від бронхіту, де кашель – постійний супутник. Також основна різниця полягає у лікуванні.

Лікування коклюшу

Автор: the-sun.com
  Найчастіше коклюш вражає немовлят і дітей. Це стається через недорозвинуту імунну систему
Найчастіше коклюш вражає немовлят і дітей. Це стається через недорозвинуту імунну систему

А ось і відповідь на запитання "Чим лікувати коклюш?". Позаяк збудником коклюшу є бактерія, лікування ґрунтується на вживанні антибіотиків. Нерідко застосовується симптоматичне лікування. Його фундаментом є протизапальні, протикашльові й зволожувальні препарати. Ще одні ліки – це довгий відпочинок, який допоможе набратись сил у боротьбі з інфекцією. А для того, щоб вберегтись від кашлюку в майбутньому, найкращий варіант – вакцинація.

Зазначимо, що ліки від коклюшу та їхнє дозування визначаються лише після консультації з лікарем. Самолікування шкідливе.

Приватне підприємство "Конекс". Ліцензія на оптову, роздрібну торгівлю лікарськими засобами, видана Державною службою України з лікарських засобів, серія АЕ № 637269 від 16.03.2015 р.

Зараз ви читаєте новину «Як швидко вилікувати коклюш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути