Ексклюзиви
середа, 22 березня 2017 16:39

Аграрії обговорили проблеми клімату на міжнародному рівні

 

20 березня 2017 року за ініціативою організаторів Всеукраїнського форуму з розвитку фермерства в Україні АГРОПОРТ 2017, за участю Міністерства сільського господарства і продовольства України, Міністерства природи України та Департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації відбувся круглий стіл: "Змінюється клімат – змінюється сільське господарство: орієнтація на Цілі сталого розвитку".

Обговорили реальні загрози зміни клімату в Україні та шляхи їх вирішення, залучення експертизи та технічної допомоги FAO в український АПК, державну підтримку, соціальну відповідальність і приватно-державне партнерство в нових умовах та підтримку фермерів та їх інформаційне забезпечення в умовах зміни клімату

Спікерами стали: Ольга Трофімцева, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції, Світлана Гринчук, директор департаменту з питань зміни клімату та збереження озонового шару Міністерства природи України, Михайло Малков, міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), Наталія Хмиз, директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації, Євген Шевченко, генеральний директор Carlsberg Ukraine, Джон Шморгун, президент AgroGeneration, Олена Березовська, президент ГО "Органічна Україна", Дмитро Титаренко, генеральний менеджер Агропорт Україна, Сергій Мирний, співзасновник Асоціації "4Блок".

"Будемо просувати концепцію Climate Smart Agriculture - сільського господарства, стійкого до змін клімату. Це включає в себе синергію економічних чинників з адаптаційними і пом'якшуючими заходами і зменшенням емісій парникових газів, – каже Михайло Малков, міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO).

"У 2015 році всі країни ООН прийняли Паризьку угоду, яка передбачає збільшення спільних зусиль для попередження підвищення глобальної температури та інших показників зміни клімату на планеті. Україна була однією з перших, хто ратифікував цю угоду. Якщо тероризм вважається проблемою номер один у всьому світі, то проблема зміни клімату відразу за нею", – зазначила директор департаменту з питань зміни клімату та збереження озонового шару Міністерства природи України Світлана Гринчук.

Наталія Хмиз, директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації розповіла про те, що в області є невикористовуванні ділянки землі, які за певних умов можуть давати якісну продукцію.
"Якщо кілька років тому ще ніхто не думав у нас вирощувати соняшник або сою, то зараз обсяги вирощування цих культур ростуть з кожним роком. У нас багато невеликих господарств, які вручну ведуть запис метеорологічних показників, щоб реагувати вчасно на зміни погоди і клімату. Своєчасне інформування і метеорологічна допомога – одні з найбільш актуальних проблем", – додала.

 

Органічне виробництво в Україні – це можливість сформувати в нашій державі адаптоване стале сільське господарство. Про це розповіла Президент ГО "Органічна Україна" Олена Березовська.

"Що стосується економіки, яка лежить в основі будь-якого господарювання, то можна сміливо стверджувати про те, що попит на нашу органічну продукцію сформований споживачем через свідоме рішення вживання здорового продукту і дозволяє Україні зайняти одну з лідируючих позицій в Європі по виробництву органіки", – сказала вона.

"Якщо дотримуватися правильної сівозміни – вирощування соняшнику не завдає шкоди грунту, незважаючи на антирекламу, яка сьогодні так популярна. В Україні процеси зрошення вимагають серйозного інвестування. І залучення цих інвестицій безпосередньо залежить від договорів на оренду землі. Якщо договір оренди підписаний на 10-15 років - ці інвестиції не окупляться. Тому питання зняття мораторію на землю зараз актуальне як ніколи", – сказав президент Agrogeneration Джон Шморгун.

За результатами зустрічі Міністерство АПК вже оцінює можливість створення внутрішньої робочої групи, а FAO підтвердило можливість участі в її роботі".

Західно-українська сесія Climate Smart Agroforum відбудеться 28 квітня 2017 в рамках другого дня Міжнародного форуму AGROPORT West Lviv на території львівського аеропорту. Детальна інформація буде опублікована на сайті: www.agroport.ua.

Зараз ви читаєте новину «Аграрії обговорили проблеми клімату на міжнародному рівні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути