пʼятниця, 12 січня 2024 14:03

84% українців ставляться позитивно до шлюбного контракту

  Шлюбні договори часто передбачають обговорення деталей фінансового стану кожного з подружжя, проте мають низку переваг. Фото: Pexels
Шлюбні договори часто передбачають обговорення деталей фінансового стану кожного з подружжя, проте мають низку переваг. Фото: Pexels

Результати нового дослідження показали, що понад 80% українців готові укласти шлюбний договір.

Десять років тому багато людей ставились негативно до шлюбного договору. Хтось вважав, що подібні угоди свідчать про недовіру до партнера і руйнують стосунки, а хтось не хотів передбачати можливість закінчення шлюбу.

Для багатьох фінансові розмови є складними і неприємними. Шлюбні договори часто передбачають обговорення деталей фінансового стану кожного з подружжя, що може викликати дискомфорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто має право на аліменти після повноліття

З роками ставлення до шлюбного договору змінюється, адже він має кілька переваг:

• Фінансовий захист

Шлюбний договір може визначити права та обов'язки кожного з подружжя щодо фінансів. Це включає розподіл майна, управління боргами та встановлення правил щодо аліментів у разі розлучення.

• Захист бізнесу

Якщо один з подружжя володіє бізнесом, шлюбний договір може визначити, як буде керуватися та розподілятися бізнес у разі розлучення, уникаючи потенційних фінансових проблем.

• Визначення правил розлучення

Шлюбний договір може містити умови та процедури на випадок розлучення, що допомагає зменшити конфлікти та ускладнення.

• Опіка над дітьми

Якщо у пари є діти, шлюбний договір допоможе встановити правила щодо опіки, освіти та фінансового забезпечення дітей у разі розлучення.

• Захист від боргів

Договір може визначити, як обробляються борги, накопичені під час шлюбу, і хто несе відповідальність за них.

• Контроль над спадковим майном

Шлюбний договір може передбачити, як буде керуватися майно в разі смерті одного з подружжя, включаючи питання спадку.

Сайт знайомств для українців UkrDate провів опитування серед користувачів про те, як вони ставляться до шлюбного контракту. В опитуванні взяли участь 12 500 українців віком від 25 до 60 років. 84% опитаних проголосували за шлюбний договір (серед них 49% жінок та 51% чоловіків). Усього 14% опитаних проголосували проти та 2% – утрималися від відповіді.

Найбільше бажання укласти шлюбний контракт висловлюють користувачі з Харкова – 31% усіх опитаних, Києва – 27%, Дніпра – 12%, Херсона та Одеси – по 9%.

У країнах Європи цифри не дуже відрізняються. Наприклад, у Польщі 75% опитаних виступають за шлюбний договір, в Ізраїлі – 91%, у Німеччині – 78%, в Італії – 64%, Іспанії – 61%, у Литві – 80%.

"Знайомства по інтернету допомагають не тільки знайти спілкування та відповідного партнера, але й краще зрозуміти поведінку користувачів, переваги, погляди на побудову спілки. Результати опитування показують, що з кожним роком ламаються стереотипи, і те, що раніше вважалося неприйнятим, поступово стає нормою.

Наприклад, ще в 2018 році таке ж опитування показало, що всього 53% українців не проти шлюбного контракту, хоча кількість респондентів була майже такою самою.

У шлюбному контракті немає нічого поганого чи ганебного, це лише додаткова гарантія, що людина після розлучення не залишиться без нічого. Але договір зовсім не говорить про недовіру до партнера, як було прийнято вважати ще кілька років тому", - прокоментував отримані дані представник сайту UkrDate.

Сайт для знайомств серед українців UkrDate розроблений ізраїльською компанією Dabltech, що працює з 2008 року. На сайті сидять користувачі, які не тільки проживають в Україні, а й ті, хто переїхали на ПМП за кордон. Наразі кількість користувачів з України перевищила 1 млн.

Зараз ви читаєте новину «84% українців ставляться позитивно до шлюбного контракту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути