Ексклюзиви
пʼятниця, 01 січня 2021 09:05

Законодавчі зміни січня: чого чекати українцям під ялинку

Із початку нового 2021 року в Україні будуть чимало змін в різних сферах життя. Зокрема в січні збільшиться зарплата, за обслуговування клієнтів російською мовою накладатимуть штраф, а учнів підвозитимуть до шкіл спеціальними автобусами.

Збільшиться мінімальна зарплата

Із 1 січня 2021 року в Україні збільшать мінімальну заробітну плату до 6 тис. грн. Зараз українці отримують щонайменше 5 тис. грн.

Автор: delo.ua
  В Україні значно збільшать мінімалку
В Україні значно збільшать мінімалку

"Збільшення мінімалки на тисячу - це чимало. Можливо краще було б піднімати на невеликі суми, тоді наслідки цього були б не такі відчутні. Чим більше зарплата, тим більше оподаткування для малого та середнього бізнесу. Є ризик, що зросте тіньова плата за роботу. Хтось із підприємців збільшить робітникам зарплату, хтось пропонуватиме працювати неофіційно. Можливе навіть скорочення персоналу, аби виконати вимоги уряду. Але якщо у людей таки буде більше грошей, то розвиватиметься торгівля. Але зростуть ціни через більший попит", - говорить економіст Олександр Охріменко.

Окрім зарплати, піднімуть одноразову виплату постраждалим військовим та їхнім сім'ям. У разі інвалідності виплатять від 158,9 тис. грн до 908 тис. грн. У разі поранення - 113,5 тис. грн. Родинам загиблих платитимуть від понад 1,1 млн. грн до понад 1,7 млн грн.

Обслуговувати клієнтів дозволено лише українською мсовою

Із 16 січня 2021 року українська мова стане обов'язковою у сфері послуг. Нею з клієнтами мають говорити працівники магазинів, кав'ярень, кафе і ресторанів, банків, заправок, спортзалів, аптек, бібліотек тощо. Українською мають бути меню, цінники, маркування, квитки, технічні характеристики товарів. Допускається дублювання цієї інформації іншими мовами.

За порушення норм штрафуватимуть - від 5,1 тис. до 6,8 тис. грн.

Автор: Уніан
  Запрацює закон про обслуговування українською мовою
Запрацює закон про обслуговування українською мовою

"Обслуговувати клієнта іншою мовою можна буде лише за його проханням. Крім того, секретаріат Уповноваженого здійснюватиме позапланові перевірки. Якщо протягом року повторюватимуться порушення мовного закону, маємо право накладати штраф. Здавалося б, для когось ця сума невелика, але вона битиме по репутації. А це якраз те, що напрацьовується роками", - повідомив уповноважений із захисту української Тарас Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До штрафів за обслуговування російською доходитиме рідко

Створили нові умови для швидких кредитів

Верховна Рада обмежила суму штрафів та пеню з боржників за мікрокредитами, що не перевищують мінімалку. Тепер кредитори не можуть вимагати більше за подвійний розмір позики.

Нові правила почніть діяти із 1 січня. Вони забезпечать відповідальніше ставлення до видавання кредитів, зменшать навантаження на судову систему та скоротять кількість штучних заборгованостей.

"Надзвичайно важливо для споживачів мікрокредитів закріпити на законодавчому рівні заборони зміни процентної ставки за кредитом, порядок її обчислення та сплату відсотків. Дуже часто клієнти компаній швидкого кредитування не розуміють повної вартості кредиту та санкцій у випадку прострочення. Своєю чергою недобросовісні кредитори потроюють чи навіть збільшують борг людини в десятки разів. Клієнти просто неспроможні його повернути", - пояснює юрист Ольга Гальченко.

Діятиме новий санітарний регламент для шкіл

Автор: cheline.com.ua
  Учнів возитимуть на уроки спеціальним автобусом
Учнів возитимуть на уроки спеціальним автобусом

Із січня 2021 року в Україні діятиме новий санітарний регламент для шкіл. Відповідно до нього, учнів, які живуть більше ніж за 2 км від школи, підвозитимуть на навчання. Відстань від місця будинку до зупинок не повинна перевищувати 500 м.

Відповідальними за підвезення учнів є органи місцевого самоврядування. Вони ж забезпечують закупівлю транспорту, складають маршрути та вирішують інші організаційні питання. При цьому дозволеними варіантами є як власні шкільні автобуси, так і спеціально орендований чи громадський транспорт.

Введуть жорсткий всеукраїнський карантин

17 днів - з 8 до 24 січня 2021 року в Україні діятиме жорсткий карантин. Забороняють відвідувати заклади освіти, крім дитячих садків, працювати закладам харчування, культурним та розважальним закладам, торговельним центрам, фітнес-залам, басейнам, продовольчим і непродовольчим ринкам, ярмаркам. Не можна проводити масові заходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ФОПам відмовляють у допомозі 8 тис. грн

Натомість обмеження не стосуються роботи кафе, ресторанів, які працюють на виніс, продуктових магазинів, аптек, поштових відділень, банків, готелів, салонів краси. Працюватиме громадський транспорт та міжобласне сполученя.

"Локдаун роблять для того, аби не допустити нової потужної хвилі захворюваності, яка може наступити після новорічних свят. Крім того, на початку лютого починається сезонний спалах, зростання кількості хворих на грип. Він має такі ж ускладнення, як коронавірус, тобто пневмонію. Плюс, у нас і так є "природний український локдаун" з 1 по 7 січня. У цей період у більшості канікули, люди проводять час з родиною", - говорить міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Узгодили нові тарифи на електроенергію

Уряд скасував пільговий тариф на електроенергію для населення, що діяв із 2017‑го. Люди сплачували 90 коп. за кожен із перших 100 КВт. Решту місячного обсягу покривали за ціною 1,68 грн/КВт. Із 1 січня діятиме фіксована ціна - 1,68 грн/КВт.

Автор: pixabay.com
  Змнять тариф на електроенергію
Змнять тариф на електроенергію

"Їх підвищили через зобов'язання, які є в Меморандумі про співробітництво з Міжнародним валютним фондом. Однак ухвалене рішення необґрунтоване. Не сприяє ліквідації чи вирішенню проблем із боргами, не захищає малозабезпечених, які найперші постраждають. Рішення не внесли в порядок денний засідання уряду. Його проєкт не опублікований, немає необхідних документів, якими мало би супроводжуватися. Правильні ринкові перетворення не полягають у зміні тарифів. Треба формувати прозору конкуренцію та однакові правила гри для усіх, формувати споживацький ринок. Щоб люди могли вирішувати, на яких умовах згодні купувати електрику, газ, воду. Натомість у нас виконують забаганки постачальників. Думка споживача нікого не цікавить", - говорить експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

В Україні, в нічні години, вартість електроенергії буде нижчою. За двозонними тарифами, із 23:00 до 7:00, електроенергія буде коштувати наполовину дешевше від фіксованого тарифу – 0,84 грн/кВт-год.

Зараз ви читаєте новину «Законодавчі зміни січня: чого чекати українцям під ялинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути