Ексклюзиви
четвер, 04 лютого 2021 16:46

Від Covid-19 цьогоріч щеплять мільйони українців: що варто знати про старт вакцинації

У лютому в Україні розпочнеться масова вакцинація проти коронавірусу. Щепити цьогоріч планують близько 14,3 млн людей.

Як саме проходитиме вакцинація в Україні розбиралася Gazeta.ua.

Яку вакцину використаємо

Аби вакцинувати заплановану кількість українці необхідно майже 30 млн доз вакцини. Україна їх отримає в рамках глобальної ініціативи COVAX.

Автор: unsplash.com
  В Україні невдовзі розпочнеться вакцинація від коронавірусу
В Україні невдовзі розпочнеться вакцинація від коронавірусу

Спершу доставлять 117 тис. доз американської вакцини Pfizer-Biontech, до кінця 2-го кварталу - близько 4 млн доз від шведсько-британської компанії Oxford-AstraZeneca. Додатково купуватимемо препарат у китайської корпорації Sinovac .

"Вакцини не привезуть лише у випадку форс-мажорних обставин. Наприклад, не відпустять партію, чи вантажівка потрапить в аварію. Або літак не вилетить через негоду", - сказав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Крім того, уряд збирається додатково подавати до COVAX запит на збільшення кількості вакцин Pfizer.

"Із квітня COVAX очікує на збільшення об'єму вакцин, і ми також висловлюємо зацікавленість у продовженні цього партнерства. Передусім до 14 лютого Україна надаватиме додатковий запит щодо збільшення кількості вакцин виробництва Pfizer, які заплановано отримати у 2-му кварталі 2021 року", - сказав заступник міністра охорони здоров'я Ігор Іващенко.

Хто і коли отримає щеплення

Наприкінці січня затвердили календарний план вакцинації від коронавірусу в Україні на 2021-й.

Згідно із ним із лютого по квітень щеплять 367 тис. медиків, які лікують хворих на ковід у стаціонарах та військових. З квітня по травень - людей віком понад 80 років і працівників первинної ланки медичної допомоги. З червня до липня вакцинуватимуть осіб 70-79 років. З липня до серпня - службовців структур, які опікуються держбезпекою. З серпня до вересня - осіб у віці 65-69 років. З вересня до жовтня щеплення отримають освітяни. З жовтня до листопад - людей у віці 60-64 років. Останні два місяці року вакцинуватимуть решту населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи діятиме вакцина на мутований коронавірус

Проте у план вакцинації від Covid-19 в Україні МОЗ може внести зміни, щоб першими щеплення отримали представники влади.

"Це для того, щоб і президент, і прем'єр-міністр могли вакцинуватися першими. Тому що план не передбачає щеплення органів влади. Але це може збільшити довіру до вакцинації, відповідно зросте кількість бажаючих отримати щеплення", - сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Як проходитиме вакцинація

Вакцинація проходитиме в 5 етапів. Перші 4 безкоштовні лише для людей у групі ризику. 5 етап - за гроші. Він можливий лише після проведення попередніх. Та якщо українці захочуть щеплюватися раніше, муситимуть купувати препарат в аптеках. За прогнозами МОЗу, має з'явитися в продажі наприкінці весни чи влітку.

"Щеплення добровільне для всіх, але не всі хочуть його робити, тому невикористані на перших етапах вакцини переноситимуть на наступні. Записатися до черги можна буде з 10 лютого. Попередньо треба звернутися до сімейного лікаря. Або зробити це на спеціальному сайті, що запустять. Можна отримати запрошення в телефонному режимі від Центру первинної медико-санітарної допомоги", - розповів інфекціоніст Федір Лапій.

Вакцинуватимуть мобільні бригади. Вони складатимуться із 2 медсестер, лікаря і реєстратора. Виїжджатимуть до людей на роботи, додому, прийматимуть у спеціальних кабінетах у лікарнях. За день одна має зробити 100 щеплень. Інформацію про зроблене щеплення вноситимуть в електронну медичну карту. При подорожі за кордон документ можна буде роздрукувати.

За прогнозами лікарів, імунітет після вакцинації зберігатиметься до 12 місяців, але усе залежит від мутації коронавірусу.

Автор: unsplash.com
  В Україні невдовзі розпочнеться вакцинація від коронавірусу
В Україні невдовзі розпочнеться вакцинація від коронавірусу

Вакцину вводитимуть двома уколами з перервою у 10-14 днів. Деякі дослідники вважають, що людям, які перенесли цю хворобу достатньо однієї дози. Адже уже після неї переживають більш інтенсивну імунну реакцію: слабкість, головний біль, жар. Це нормально, бо вакцини містять частинки генетичного матеріалу, який змушує тіло виділяти білки з шипів коронавірусу. Люди, які вже були заражені, мають імунні клітини, здатні розпізнати інфекцію. Тож коли вірусні білки з'являються в тілі знову після вакцинації, ці імунні клітини починають їх атакувати.

"Думаю, 1 уколу буде достатньо. Це позбавить людей від непотрібного болю після отримання 2-ї дози і вивільнить додаткові ліки для інших", - каже вірусолог Медичної школи Ікана в Mount Sinai Флоріан Краммер.

Проте ґрунтовного дослідження щодо цього ще немає.

Що думають українці про вакцинацію

Більшість українців не готові вакцинуватись від коронавірусу, навіть якщо щеплення будуть безкоштовними.

Згідно з опитування, проведеним у січні соціологічною групою "Рейтинг", готові вакцинуватись від коронавірусу, якщо вакцина буде доступна в аптеках, - 39%, не готові - 56%. За умови, якщо щеплення буде безкоштовним, готові вакцинуватись - 43%, відповідно 52% - ні.

Автор: unsplash.com
  В Україні невдовзі розпочнеться вакцинація від коронавірусу
В Україні невдовзі розпочнеться вакцинація від коронавірусу

Противників вакцинації відносно більше серед представників 30-49 років, жінок, мешканців малих міст.

"Вакцинуватися не буду, хоча є в групі ризику. Я просто не довіряю нашій владі, не вірю в прозорість усього. Нас десятки років "годували" усім другосортним. Де гарантія, що із вакциною не те саме. Тим більше на розробку якісної вакцини витрачали роки, а тут півроку. Сумніваюся у якісному тестуванні. Боюся побічних ефектів, що не перенесу ускладнень. Від коронавірусу бережуся сама. Не буваю серед натовпу, практично не їжджу в автобусах, дотримуюся правил особистого захисту, - говорить харків'янка Анна Барабанова, 70 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські медики можуть відмовитися від вакцини проти Covid-19

"Я загалом проти будь-якої вакцини. Тим більше від коронавірусу, бо вона нова, не досліджена як слід. Уже чимало випадків, коли після 2-х доз люди все рівно заражалися або помирали через побічні ефекти. Я не хочу ризикувати. Мені коронавірус уже не такий і страшний, якщо слідкувати за здоров'ям і вчасно звертатися до лікаря", - сказав 45-річний Микола Ігнатенко із Києва.

"Погоджуся на вакцину навіть платну. Я уже втомилася жити в напрузі. Щеплення - це надія швидше повернутися до нормального життя. Епідемія - це уже проблема не кожного, а усіх, і всі мають долучитися до її подолання. Якщо всі із розумом поставляться до цього, то захистять і себе і оточення. І хочеться мати впевненість, що не захворієш", - говорить черкащанка Інна Цибко, 32 роки.

Як вакцинують у інших країнах

Країни Європи та США розпочали вакцинацію ще у грудні 2020-го.

Автор: pixabay.com
  В Україні невдовзі розпочнеться вакцинація від коронавірусу
В Україні невдовзі розпочнеться вакцинація від коронавірусу

У США ввели людям майже 30 млн доз вакцини. Першу дозу отримали понад 24 млн осіб, другу - понад 5,2 млн. Використовують вакцини компаній Moderna і Pfizer.

У Британії використовують Pfizer і AstraZeneca. Першу дозу отримали вже 10 млн осіб, це 15% усього населення.

В Ізраїлі від коронавірусу провакциновалася майже 3 млн громадян. З них 1,7 млн отримали вже 2 дозу.

В Німеччині до кінця літа планують вакцинувати від коронавірусу 60% людей. Надіються, що тоді ближче до осені ситуація із вірусом стабілізується.

В Литві першу дозу отримали 58,6 тис. осіб. Зараз готуються до другої дози вакцинування. Використовують вакцину Pfizer. Про досвід вакцинування розповів директор Центру первинної медичної допомоги литовського міста Утена Едвінас Ашокліс.

"Пріоритетними групами є медики опорних лікарень, що працюють на пряму із хворими на коронавірус, працівників із реанімації інтенсивної терапії, відділеннях швидкої допомоги та працівники соціальних будинків, наприклад, домів для літніх людей. Тих, хто перехворів, ми не вакцинуємо поки. Для вакцинування використали великий спортивний зал із окремим входами-виходами. Спершу пацієнт заповнює необхідну документацію, дає письмове погодження. Потім йде на щеплення і згодом в окремій кімнаті чекає 20 хвилин, якщо все в нормі, то можна йти додому і чекати дня наступної дози. Із однієї пляшечки з вакциною можна отримати 5-6 доз. Після вакцини трапляються побічні ефекти. В 2 осіб, яких ми вакцинували, піднімалася температура, ще у 2 був пронос, у мене боліла рука. Чув, що після другої дози буває велика температура".

В ОРДЛО зробили перші щеплення від коронавірусу російською вакциною "Спутник V". 1-ми дози отримали 2 співробітниці місцевих медичних закладів. Вони почуваються добре, але жінки перебувають під наглядом лікарів. В Україні цей препарат не схвалений.

Зараз ви читаєте новину «Від Covid-19 цьогоріч щеплять мільйони українців: що варто знати про старт вакцинації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути