Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2024 22:08

Весняні перельоти. Чи вплинуть на Україну візити європейських лідерів до США

Супервівторок у Сполучених Штатах Америки спонукав європейських лідерів до розмов з американськими політиками. Протягом тижня за океан злітали прем'єр Угорщини, президент і прем'єр Польщі. Говорили про Україну. Gazeta.ua розбиралася у деталях та наслідках візитів для нашої країни.

Раптово і перпендикулярно

7 березня 2024 року прем'єр Угорщини Віктор Орбан прибув до США у супроводі членів уряду. Візит став несподіванкою. Але уважні спостерігачі могли помітити, що зустріч таки готувалася завчасно.

Ще 4 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, який перебував у Нью-Йорку, заявив: якби Трамп став президентом на минулих виборах, в Україні не було б війни, а на Близькому Сході вона б швидко завершилася. Отже, ми можемо припустити, що існували попередні домовленості про візит Орбана. Тим паче, угорський гість, всупереч політичному етикету, не зустрівся з чинним президентом США, а попрямував прямо до маєтку Дональда Трампа Мар-о-Лаго у Флориді. На це звернула увагу колишня помічниця держсекретаря у справах Європи та Євразії в адміністрації Байдена, а нині старша наукова співробітниця Белферовського центру науки та міжнародних відносин Гарвардського університету Карен Донфрід.

Автор: eastnews.ua
   Віктор Орбан не зустрівся з чинним президентом США, а попрямував до маєтку Дональда Трампа Мар-о-Лаго у Флориді
Віктор Орбан не зустрівся з чинним президентом США, а попрямував до маєтку Дональда Трампа Мар-о-Лаго у Флориді

На її думку, візит Орбана мав на меті зміцнити і так непогані стосунки з Трампом. На користь цієї версії стало свідчення прессекретаря Орбана про те, що запрошення було від Трампа задля "відновлення угорсько-американської дружби". Але центральною темою, якщо судити за відкритими даними, була Україна.

Тільки Т?

Після розмови з Трампом Орбан так написав у соцмережі Х: "Нам потрібні лідери у світі, які користуються повагою та можуть принести мир. Він (Трамп) один із них. Поверніться і принесіть нам мир". У свою чергу, господар Мар-о-Лаго був задоволений своїм гостем і, вочевидь, змістом перемовин. "Він великий лідер", - наводить похвалу Трампа Орбану Bloomberg.

Автор: eastnews.ua
  Мар-а-Лаго, резиденція Дональда Трампа
Мар-а-Лаго, резиденція Дональда Трампа

Однак Джо Байден, чинний президент США, був не у захваті від угорського гостя. Під час свого виступу на передвиборчому заході у Пенсильванії він згадав зустріч Трампа з Орбаном як доказ необхідності захисту демократії: "Знаєте, з ким він (Трамп) зустрічається? Орбан з Угорщини, який…не впевнений у працездатності демократії, а прагне диктатури". Цей вислів мав відгук в Угорщині: 12 березня заступник міністра закордонних справ викликав посла США в Угорщині Девіда Прессмена, якому пояснили, що ображено увесь угорський народ.

Тоді як реагувати на зміст перемовин між Орбаном і Трампом народу українському? Адже в інтерв'ю телеканалу М1 за підсумками візиту до США угорський прем'єр припустив - якщо господар Мар-о-Лаго переїде у Білий дім, він має "детальний план" і "не дасть жодного цента" на військову допомогу США Україні. На його думку, саме це і допоможе зупинити війну, бо "європейці не можуть самотужки фінансувати її". Більше того, Орбан натякнув, що прибічники Трампа у Конгресі вже блокують це фінансування.

Тому реакція Києва на підсумки поїздки Орбана до Трампа не забарилася. Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Le Monde та BFMTV назвав ці заяви дуже небезпечною ситуацією Орбана, найперше, для самої Угорщини: "я здивований, що іноді офіційні меседжі Будапешта звучать так незбалансовано і радикально по відношенню до України. Загравання з Дональдом Трампом нічого не дасть. Трамп самостійна людина і він буде самостійно приймати рішення. І - слабких друзів ніхто не любить".

Угорська рекламна пауза

А Віктор Орбан своїми висловами про Україну після зустрічі з Трампом лише продемонстрував популізм і нічого більше, - вважає кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський. "Йому важливо показати угорцям, що його - у тому числі, як лідера партії "Фідес", приймає політик такого рівня як Дональд Трамп…. Але, як ми вже бачили, у критичних ситуаціях Орбан іде на компроміс". Щодо наслідків перемоги Трампа на виборах, експерт нагадав - саме за його президентства Україні була надана летальна зброя. "Трамп розуміє - якщо Путіну вдасться досягти своїх цілей в Україні, це буде суттєвий удар по іміджу не лише самого Трампа, але і загалом США". Утім, автори The Guardian сумніваються, що Трамп вивчив цей урок, натомість є реальний сценарій ослаблення демократії за його президентства.

Орбан використовує всі можливості для того, щоб різними методами отримувати ресурси для самої Угорщини, як економічні, так і політичні.

Наразі це видається радше "страшилкою", адже саме у день своєї поїздки у США Орбан погодив заявку Швеції на вступ до НАТО, - нагадав кандидат політичних наук Олексій Буряченко."Що це, як не співпраця зі США? Як на мене, Орбан використовує всі можливості для того, щоб різними методами отримувати ресурси для самої Угорщини, як економічні, так і політичні. Тому, якщо не буде "чорних лебедів" і виграє демократ, Орбан абсолютно спокійно вибудує діалог і з цим американським президентом, у тому числі, щодо України".

Польська активізація

За кілька днів, 12 березня, Сполучені Штати приймали інших європейських гостей: польського президента Анджея Дуду та прем'єра Дональда Туска. На відміну від Віктора Орбана, вони зустрілися з чинним президентом США Джо Байденом та представниками Демократичної партії, а також зі спікером Палати представників Майклом Джонсоном та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Автор: eastnews.ua
  Дональд Туск та Анджей Дуда під час зустрічі з Джо Байденом
Дональд Туск та Анджей Дуда під час зустрічі з Джо Байденом

"Дуже важливо, що нас запросили разом з президентом США відсвяткувати 25-річчя вступу Польщі до НАТО, - – написав Дональд Туск у соцмережі X.перед від'їздом до США. - …Наші політичні погляди відрізняються практично у кожному питанні, але, коли йдеться про безпеку нашої батьківщини, ми маємо і будемо діяти разом".

Порядок денний зустрічі був майже цілковито безпековим: допомога Україні, збільшення відрахувань країн-членів НАТО з 2% до 3% ВВП (Польща цього року на безпеку спрямувала 4% ВВП). За інформацією Bloomberg, був ще й запит на додаткові війська США для зміцнення кордону Польщі, але напередодні Джо Байден дав зрозуміти, що "такої необхідності немає". Замість цього під час зустрічі з польськими гостями він оголосив про надання Україні військової допомоги на $300 млн, а Польщі - на $2 млрд кредиту та пропозицію придбати 96 гелікоптерів AH-64 Apache. "Путін продовжує ставити у глухий кут Європу. США і весь вільний світ, на мій погляд, у зоні ризику", - зазначив президент США.

Автор: eastnews.ua
   Президент США Джо Байден під час зустрічі з Дональдом Туском та Анджеєм Дудою оголосив про надання Україні військової допомоги на 300 млн доларів, а Польщі -  2 млрд доларів кредиту
Президент США Джо Байден під час зустрічі з Дональдом Туском та Анджеєм Дудою оголосив про надання Україні військової допомоги на 300 млн доларів, а Польщі - 2 млрд доларів кредиту

"Хороша зустріч, - написав за підсумками своїх перемовин з Дудою у соцмережі Х Столтенберг. - Разом ми зможемо забезпечити Україну усім потрібним".

Парасоля, швидкості та камікадзе

Під час свого візиту польські гості дали на здогад, що покладають на США безпекові сподівання. "Ситуація з Україною наочно продемонструвала, що США є і мають залишатися лідером безпеки", - заявив Дуда. І ці слова, на відміну від планів Трампа, на які натякнув Орбан, не є популізмом.

"Насправді безпеково Європа не у найкращому стані: ті 1,6 млрд євро, які виділила Єврокомісія на 2024 рік на модернізацію ВПК, є мізерною сумою, а те, що обіцяє США, іноді й не вироблено, - розповів Олексій Буряченко. - Відповідно, одним з прагнень польских президента і прем'єра є розмістити у себе американську ядерну зброю. За успішних перемовин Польща зможе перебрати на себе роль лідера НАТО і країни, на яку роблять ставку США, і більш рішуче поставити питання про прийняття України до НАТО, причому зараз, оскільки шанси на його вирішення найвірогідніші". Але у цьому сумнівається політичний експерт Євген Савісько. На його погляд, ніхто у Північноатлантичному альянсі не піде на такий крок зараз, "адже це автоматично призведе до вступу країн-учасниць НАТО у війну, яка стане Третьою світовою. Камікадзе серед лідерів світових країн немає". Формально ж аргументами можуть стати недостатня готовність самої України та згода тієї ж Угорщини, зазначив політичний аналітик Дмитро Франчук, тому підтримка Сполученими Штатами України набуває, з точки зору польських очільників, особливого значення. Саме тому важливо, що Україна часто згадувалася у розмовах польських та американських політиків найвищого рівня, наголосив Станіслав Желіховський.

Зондування ґрунту під "трикутником"

Але треба мати на увазі, США - глобальний гравець, звернув увагу польський політолог Марек Сієрант, тому, вірогідно, найближчим часом зосереджуватимуться на Азії та на Арктиці. Це не виключає збільшення військової та безпекової допомоги Польщі, але, на думку експерта, американці матимуть на увазі та триматимуть у полі зору не лише Європу.

Схоже, у Євросоюзі це розуміють. І такий двоканальний десант європейських політиків, можливо, мав на меті зондування ґрунту як чинного, так і потенційного керівництва США на предмет безпеки на європейському континенті. Нову конфігурацію європейської безпеки по лінії "Німеччина - Франція - Польща" намагається вибудувати президент Франції Емманюель Макрон. Зокрема, 15 березня він зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцем та прем'єром Польщі Дональдом Туском.

"Туск неодноразово говорив про необхідність трьох найбільших держав Європи (Франції, Німеччини та Польщі) стати лідерами думок у ЄС. Не є таємницею, що у США польські очільники обговорювали відносини з Україною та налаштування оборонної промисловості в ЄС. Деякі країни, як-от Франція, мають хороші приклади цього. Польща - посередині, тож має інвестувати в оборонну промисловість. Побачимо, як будуть взаємодіяти ці країни", - прокоментував цю зустріч Марек Сієрант.

Визначальним сигналом з-за океану має стати схвалення Конгресом допомоги Україні. Президент Джо Байден на зустрічі з польськими гостями заявив, що робить усе можливе для позитивного голосування. Але Європа після двох візитів лідерів країн ЄС до США, готує і запасний варіант.

Зараз ви читаєте новину «Весняні перельоти. Чи вплинуть на Україну візити європейських лідерів до США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути