вівторок, 29 серпня 2023 22:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Скільки Україна втратила танків Leopard-2" - ЗМІ сказали

"Скільки Україна втратила танків Leopard-2" - ЗМІ сказали
Один зі знищених Leopard-2A6 і один пошкоджений на південь від Малої Токмачки / WM BLOOD

Стаття у виданні Forbes

За 13 тижнів з моменту початку довгоочікуваного контрнаступу за кількома напрямками на півдні та сході України ЗСУ втратила лише 5 із 71 танків Leopard-2.

Ще більше танків німецького виробництва, щонайменше 10, отримали пошкодження. Українці ремонтують пошкоджені танки на складах у Польщі та Німеччині та повертають їх на фронт.

Фундаментальна міцність 69-тонного Leopard-2 означає, що танки можуть отримати пошкодження, піти на ремонтну базу, повернутися в бій, а потім знову отримати пошкодження та відправитися на ремонт.

Майже кожен член екіпажу п'яти знищених танків, всього 20 людей, покинув свою машину до того, як вона згоріла або вибухнула.

Фундаментальна міцність 69-тонного Leopard-2 означає, що вони можуть отримати пошкодження, піти на ремонтну базу, повернутися в бій, а потім знову отримати пошкодження та відправитися на ремонт

"Навіть найбільш пошкоджену техніку відновлюють та відправляють у ремонт. Можна замінити шматок металу, хай і дорогий, але людське життя не замінити", - пояснив український військовий Олександр Солонько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Консорціум країн НАТО, включаючи Канаду, Данію, Німеччину, Нідерланди, Норвегію, Польщу, Португалію, Іспанію і Швецію, разом зобов'язався передати Україні 10 Strv 122 – модифіковані шведами Leopard-2A5, 21 Leopard-2A6 та 74 Leopard-2. Усі ці танки, крім 14 Leopard-2А4, вже прибули на передову.

Модель Leopard-2A4, випущена в 1980-х – найменш складна з моделей Leopard-2. Strv 122 і Leopard-2A6 випуску 1990-х мають нову комбінацію композитної броні, кращу оптику і у випадку Leopard-2A6 - довшу та більш далекобійну 120-міліметрову основну гармату.

Найбільш важливим для виживання Leopard-2 є те, що німецькі виробники танків KMW і Rheinmetall збудували машини зі спеціальними встановленими у вежі відсіками для 120-міліметрових боєприпасів – вони при попаданні вибухають назовні, в сторону від екіпажу.

Російські танки зберігають боєприпаси під вежами. Коли боєприпаси вибухають, вежа та три члени екіпажу злітають у небо

Російські танки, навпаки, зберігають боєприпаси під вежами. Коли боєприпаси вибухають, вежа та три члени екіпажу злітають у небо. Це основна причина, чому набагато легше пошкодити Leopard-2 і налякати його екіпаж, ніж знищити Leopard-2 і вбити його команду. А ось чисте потрапляння в російський Т-72 може катастрофічно підірвати танк та екіпаж.

Якщо припустити, що кожен знищений Leopard-2 залишив по собі візуальні докази знищення, то з початку українського контрнаступу 4 червня було всього п'ять втрачених Leopard-2. Це два з 50 отриманих Leopard-2A4 і три з 21 Leopard-2A6. Знищення Strv 122 не підтверджено.

"У довгостроковій перспективі повністю уникнути втрат броні неможливо", - каже Солонько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Усі втрати Leopard-2 сталися біля Малої Токмачки. Вісь, що веде на південь від Роботине через Токмак до Мелітополя, завдовжки 80 км – основний напрям ЗСУ. Контрнаступ триває вже третій місяць.

Українці прагнуть звільнити Мелітополь, щоб перерізати сухопутні шляхи постачання російського гарнізону в окупованому Криму. Прогрес стабільний, але повільний.

Танки забезпечують важку та далекобійну вогневу міць штурмовим групам, що пересуваються на бойових машинах М-2, Stryker та Marder.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Екіпажам довелося нелегко. Вони підривалися на мінах, витримували артилерійські обстріли та рої вибухонебезпечних дронів Lancet, ухилялися від ударних вертольотів та авіабомб. Здається, поєднання мін та Lancet було найбільш небезпечним для Leopard-2. Міни ушкоджують гусениці танків, знерухомлюючи їх. А Lancet пірнають вниз, щоб їх добити.

Оскільки п'ять танків втрачено і до 10 на ремонті, українські бригади надалі мають понад 50 діючих танків Leopard-2 з 71. Нова партія з 14 танків Leopard-2A4, постачання якої заплановано на початок наступного року, має більш ніж компенсувати втрати.

У дорозі ще більше танків західного виробництва. Зокрема, 31 американський Abrams М-1, які навіть важче броньовані, ніж більшість Leopard-2.

Але українці також отримують як мінімум 165 танків Leopard-1A5 німецького виробництва, які, на відміну від Leopard-2, Challenger-2 та Abrams M-1, мають мінімальний броньовий захист. Українські бригади не можуть розраховувати, що Leopard-1 зможуть відбивати атаки так, як це робили Leopard-2.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Скільки Україна втратила танків Leopard-2" - ЗМІ сказали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути