Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2021 10:01

Побудувати місто з нуля й висадити мільярд дерев - що напланував Зеленський

650 днів тому президент Володимир Зеленський заявив про побудову нового міста.

"Новий курорт на узбережжі Чорного моря. Потрібно уточнити – це абсолютно нове українське місто. З нуля", - казав на зустрічі Ялтинської європейської стратегії 16 вересня 2019 року.

Тоді ж анонсував ще низку проєктів - Центр кіновиробництва у Києві, масштабний парк розваг для гостей зі східної і центральної Європи, нові гірськолижні курорти. Запрошував інвестувати. Про це говорив на четвертий місяць своєї каденції.

"Газета по-українськи" - Gazeta.ua у червні зверталася із запитом до Офісу президента, на якій стадії виконання перебувають згадані проєкти.

В ОП відповіли, що "відсутня задокументована інформація із порушених питань".

"Водночас інформуємо, що питання розвитку вітчизняного кіновиробництва обговорювалося на нараді президента України з представниками вітчизняної кіноіндустрії 28 травня 2021 року", - додали.

Нагадуємо, про які ще проєкти говорив президент Зеленський.

Перенесення Офісу президента

"Відчуття, що це все буде. Концепція хороша, мені дуже подобається. А ця будівля стане історичним музеєм", - казав Зеленський, дивлячись на проєкт. Відеоролик опублікували 20 червня 2019-го.

У кабінеті на вул. Банковій президент розмовляє з архітектором. Дивиться проєкт нового офісу в Українському домі на Хрещатику.

Офіс хотіли розташувати на трьох поверхах. Стіни зробити прозорими. Перед будівлею поставити фонтани. Кабінет Зеленський хотів із виглядом на Європейську площу.

Ідею так і не реалізували.

5 стадіонів в кожній області

"У нас з'являться 5 шкіл, 5 садочків, 5 стадіонів в кожній області", - заявляв президент у червні два роки тому. Тоді у Хмельницькій області перевіряв програму "Велике будівництво".

15 аеропортів

Президент Зеленський оголошував про будівництво аеропортів у низці міст.

"Ми хочемо, щоб у найближчі два роки був нормальний міжнародний аеропорт", - казав про летовище в Черкасах позаторік. У вересні 2020-го обіцяв реконструювати аеропорт в Сумах, відремонтувати аеропорт Полтави, збудувати летовище у Вінниці, новий аеропорт в Закарпатській області.

"Вцілому за наступні роки нашої каденції, яка в нас є, не просто мета, а план побудувати біля 15 аеропортів", - заявляв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По-совковому хочуть розпиляти майже 5,5 млрд грн - редактор "Наші гроші"

Президентський університет

"Це – заклад вищої освіти, який буде готувати людей майбутнього. Який збере в одному місці найкращих викладачів і навчатиме спеціалістів", - сказав Зеленський форумі 31 травня. Заявив про створення Президентського університету.

Автор: president.gov.ua
  Зеленський показує проєкт університету
Зеленський показує проєкт університету

До університету відбиратимуть найкращих випускників. Планують набрати до 600. Навчатимуть безкоштовно. Потім вони займатимуть державні посади.

Спорудження вузу, за словами міністра освіти Сергія Шкарлета, обійдеться у 7,2 млрд грн. Обіцяють зробити за три роки. Навчальний заклад планують побудувати на 16 га території Національного комплексу "Експоцентр України" в Києві.

Посадити мільярд дерев

"У найближчі три роки ми прагнемо висадити в Україні один мільярд дерев", - заявив Зеленський на черговому форумі 7 червня. Оголосив проєкт "Зелена країна".

Назвав мету - за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів.

Аби досягнути того, про що заявив Зеленський, треба щодня висаджувати більше ніж 913 тисяч 242 дерева. Незважаючи на пори року, коли висаджувати доцільно, порахувала "Радіо Свобода"

Або понад 10 дерев щосекунди цілодобово - вдень і вночі.

Для висадки одного мільярда дерев потрібно два мільярда гривень, повідомив міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський.

Десятки тисяч парків і спортивних майданчиків

По всій країні з'являться десятки тисяч "активних парків" і спортивних майданчиків, повідомив президент цього тижня.

З'являться стенди-інструкції "Тренуйся тут", на яких за допомогою смартфона можна буде зчитати QR-код, обрати рівень складності і виконати комплекс фізичних вправ за рекомендаціями віртуального тренера.

  Спортивні майданчики з'являться по всій країні, сказав президент.
Спортивні майданчики з'являться по всій країні, сказав президент.

"Спорт - для всіх. Спорт, доступний мільйонам українців. Це можливість без дорогих тренажерів, персонального тренера, коли й де зручно - займатися спортом разом із нашими олімпійськими чемпіонами, зірками українського спорту, телебачення, кіно, музики", - сказав Зеленський.

Майданчики пообіцяв і у великих містах, і в маленьких селах.

Чим має займатися президент

Повноваження президента визначені у Конституції. Він є Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України, очолює РНБО.

Серед повноважень зокрема:

- представляти державу в міжнародних відносинах, керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, переговори та укладання міжнародних договорів України;

- призначати всеукраїнський референдум, позачергові вибори до Верховної Ради, припиняти повноваження парламенту;

- вносити подання про призначення парламентом прем'єр-міністра, міністрів оборони, закордонних справ, голови СБУ;

- призначати та звільняти з посади за згодою ВР генерального прокурора;

- призначати і звільняти з посад половину складу Ради Національного банку і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення;

- призначати третину складу Конституційного суду;

- вносити до Верховної Ради подання про оголошення стану війни та у разі збройної агресії проти України приймати рішення про використання ЗСУ та інших утворених відповідно до законів військових формувань;

- вводити надзвичайний стан;

- приймати рішення про загальну або часткову мобілізацію та введення воєнного стану у разі загрози нападу, небезпеки державній незалежності України;

- підписувати і ветувати закони.

У квітні минуло два роки, як українці обрали Володимира Зеленського президентом. За нього у другому турі проголосували 73,22% виборців.

Які скандали трапилися за два роки президентства Зеленського можна прочитати ТУТ

Зараз ви читаєте новину «Побудувати місто з нуля й висадити мільярд дерев - що напланував Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути