вівторок, 21 квітня 2020 16:35

Нафта пішла в мінус. На заправці буде безкоштовний бензин? Ні. Пояснюємо - чому

Нафта пішла в мінус. На заправці буде безкоштовний бензин? Ні. Пояснюємо - чому
В Україні ціни на автозаправках почали падати в березні. До середини квітня бензин різних марок подешевшав на 1 грн/л. Фото: pexels.com

Уперше нафтові котирування обвалилися до від'ємних показників. Травневі ф'ючерси техаської нафти WTI упали на 300% - до мінус $38,3 за барель. Через це стрімко подешевшала еталонна російська нафта Urals.

Чому обвалилися нафтові котирування?

Головні причини стрімкого здешевлення нафтових котирувань - коронавірус та порушення початкової угоди ОПЕК+. Після того як Росія та Саудівська Аравія не домовилися продовжити угоду про скорочення видобутку після 1 квітня, нафта подешевшала майже вдвічі.

"Справді відбувалася історична подія. Нафтові ф'ючерси WTI досягли мінусових показників. Однак ідеться про травневі зобов'язання. Котирування техаської нафти на червень становлять $20 за барель. Еталонна європейська нафта марки Brent торгується на рівні $25-27. Подешевшала всього на 9%. Тому новини на енергетичних ринках не настільки погані, як зараз говорять",- пояснює Gazeta.ua аналітик консалтингової компанії Upeco Олександр Сіренко.

Додає, що нафтові котирування впали через скорочення споживання нафтохімії та надлишок нафти в американських резервах. У Європі, куди постачається нафта, ресурс також не потрібен.

Котирування техаської нафти WTI на червень становлять $20 за барель

За словами експерта з енергетики Геннадія Рябцева, йдеться про два різні ф'ючерси – нафтові котирування на травень і червень.

"20 квітня, після 21:00, в останній день торгів спекулянти хотіли розпродати травневі котирування, щоб не виконувати зобов'язань із постачання фізичної нафти. Ніхто не бажав купувати їх. Тільки наприкінці торгів знайшовся той, хто погодився придбати котирування. За це попросив, щоб йому ще й доплатили", - каже Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За покупку російської нафти почали доплачувати

На що чекати далі?

Червневі нафтові котирування WTI залишаються на рівні $20 за бар.

"На ринку величезний надлишок нафти. Однак ціни не будуть довго залишатися на низьких позначках. Незабаром темпи споживання нафти зростатимуть. Штовхатимуть попит угору відкриття та запуск економік після карантину. За рахунок цього ціни на нафту стабілізуються і зростуть протягом найближчого місяця", - наголошує аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко.

Штовхатимуть попит на нафту відкриття та запуск економік після карантину

Що буде на українському ринку?

В Україну ще з березня щодня заходять дешеві нафтопродукти. Зараз це імпортне пальне, яке завозять з Росії та Білорусі.

"На АЗС ціни впали на 50 копійок - 1 гривню на літрі. Досі не побачили глобального здешевлення пального. Трейдери в гурті з доставкою закуповують бензини по 12-13 гривень за літр. Продають уроздріб не менш як за 23 гривні", - каже Сіренко.

Додає, що на заправках справді скоротилася реалізація бензину. Щоправда, це відбулося на трасових чи прикордонних АЗС, переважно у західних областях. Там тимчасово призупинився транзит товарів.

Українці купують дешевий бензин через падіння цін нафтопродуктів на третину на кордоні

"Це не привід для трейдерів тримати націнку на рівні 8-9 гривень на літрі пального. У містах майже не змінилося споживання, люди навпаки стали частіше користуватися власним транспортом. Жоден аграрій не став купувати менше пального", - пояснює він.

Рябцев наголошує, що українці купують дешевий бензин через падіння цін нафтопродуктів на третину на кордоні. Також цьому сприяє стабільний курс валют.

21 квітня бензин марки А-95 у середньому коштує 23,77 грн/л. Деякі заправки пропонують по 22,5 грн/л. Дизпаливо продають по 23,22 грн/л. Ціна на автогаз опустилася до 9,31 грн/л.

Зараз ви читаєте новину «Нафта пішла в мінус. На заправці буде безкоштовний бензин? Ні. Пояснюємо - чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути