Ексклюзиви
субота, 24 квітня 2021 15:28

Як зрозуміти фільм "Манк" - лідера з номінацій на "Оскар"

Американська драма "Манк" отримала найбільше номінацій на "Оскар" 2021-го. Режисер - Девід Фінчер. Головну роль втілив англієць Ґері Олдмен.

Голлівудський журналіст та критик Герман Манкевич отримує анонімне замовлення написати геніальний сценарій. Зробити це йому заважають травма ноги, зжаті терміни, алкоголізм і колеги: майбутній режисер та керівники кіностудії, за сюжетом. У кінцевому результаті в нього виходить сценарій стрічки "Громадянин Кейн". Вважається класикою кіно, мала великий вплив на індустрію.

"Манк" високо оцінили критики, але він незрозумілий звичайному глядачеві. Gazeta.ua зібрала інформацію, яка полегшить сприйняття фільму.

Що треба знати про епоху

Дія фільму "Манк" відбувається в США 1930-1940-х. Це початок "Золотого віку" Голлівуду. На фоні економічної кризи та Другої світової , глядачам не вистачало казки. Знайшли її в кіно, воно почало приносити величезні гроші студіям. Такими були Paramount Pictures, RKO, 20th Century-Fox, Metro-Goldwyn-Mayer. Стрічка висвітлює війни кіностудій та тиранію очільників однієї з них - Луїса Барта Маєра. Затримував зарплатні, змушував підлеглих працювати понаднормово.

Автор: Netflix
  Ґері Олдмен у фільмі “Манк” зіграв сценариста Германа Манкевича. Повинен придумати геніальну ідею для фільму, але йому заважають травма ноги, зжаті терміни, алкоголізм і керівники кіностудії, за сюжетом. За цю роль Олдмена номінували на “Оскар”.
Ґері Олдмен у фільмі “Манк” зіграв сценариста Германа Манкевича. Повинен придумати геніальну ідею для фільму, але йому заважають травма ноги, зжаті терміни, алкоголізм і керівники кіностудії, за сюжетом. За цю роль Олдмена номінували на “Оскар”.

В кіно з'явився звук, тому знадобилися діалоги. В Голлівуд почали з'їжджалися драматурги і письменники. Сценаристів тоді ще не сприймали серйозно, рідко вказували в титрах. Одним з найвідоміших був Герман Манкевич, скорочено - Манк. Любив алкоголь та азартні ігри. Завдяки цинічному гумору, його часто запрошували на вечірки багатіїв. Один з них - газетний магнат Вільям Герст, якого вважають засновником жовтої преси. Був настільки впливовий, що вирішував, які фільми будуть показувати в кінотеатрах. Жив у замку з власним зоопарком.

З часом почав брати участь в політичних іграх. Перед фільмами показували пропагандиські фальшиві інтерв'ю, які агітували за республіканця Френка Мерріама. Завдяки цьому 1934-го переміг на виборах губернатора Каліфорнії. Це обурило Манка та надихнуло на написання сценарію "Громадянин Кейн". У негативному ключі відтворив біографію Вільяма Герста. Усі знали, що стрічка про нього, але герої мають інші імена. Творці фільму уникали запитань про прототипів. Це було настільки ризиковано, що Манк не хотів бачити своє ім'я в титрах. Потім передумав, але вдалося отримати лише статус співавтора сценарію.

Створити прототип Герста Манку допомогла коханка газетного магната – актриса Меріон Девіс. Чоловік просував її кар'єру, зіграла французьку королеву Марію Антуанетту. Її прообраз також є в "Громадянині Кейні". Девіс в "Манку" зіграла Аманда Сейфрід.

Автор: Netflix
  Аманда Сейфрід в фільмі “Манк” зіграла коханку газетного магната, співачку та актрису Меріон Девіс.
Аманда Сейфрід в фільмі “Манк” зіграла коханку газетного магната, співачку та актрису Меріон Девіс.

Чим крутий "Громадянин Кейн"

"Громадянин Кейн" - це дебют 24-річного театрального режисера Орсона Веллса. Його найняла студія RKO. Тоді була на межі закриття, тож зважилися на експеримент. Дали молодому Велсу право на фінальний монтаж, без студійних правок. Він виступив режисером, зіграв головну роль та контролював кастинг. Тому "Громадянина Кейна" можна назвати одним з перших авторських фільмів. Велс заявив, що наодинці зробить краще, ніж весь Голлівуд роками до цього. У "Манку" Веллса зобразили як амбіційного вискочку, його зіграв англієць Том Берк.

Веллса вважали головним сценаристом "Громадянина Кейна" до 1970-х, поки не вийшла викривальна стаття кінокритикині Полін Кейл у The New Yorker. Манк тоді вже помер, тож за життя не отримав належного визнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Драма про помсту ґвалтівнику здобула основні номінації "Оскару"

Сценарій свого часу привабив Веллса, бо теж мав особисті рахунки з Герстом. У 1938 році Велс зробив радіоспектакль "Війна світів". Слухачі повелися, що це реальна атака марсіан. За рахунок цього Веллс став знаменитим. Насправді історія не була такою масштабною. Герст боявся, що радіо стане конкурентом газет, тому випустив статті з заголовками "радіо вас обманює і лякає, не слухайте його". Насправді ж люди масово не повірили в атаку прибульців, було всього пару дзвінків.

Автор: The Cinema Archives
  Фільм “Громадянин Кейн” 1941-го називають енциклопедією старих кіно прийомів. Серед них - уперше кадр вибудовувався вглиб, героїв розташовували на різних планах. Мері Кейн віддає  свого сина на виховання банкіру Тетчеру. Батько хлопчика (позаду) проти. Маленький Кейн нічого не підозрює та грається з санчатами надворі. Ролі виконували (зліва направо) Геррі Шеннон, Бадді Суон, Джордж Кулуріс, Агнес Мурхед.
Фільм “Громадянин Кейн” 1941-го називають енциклопедією старих кіно прийомів. Серед них - уперше кадр вибудовувався вглиб, героїв розташовували на різних планах. Мері Кейн віддає свого сина на виховання банкіру Тетчеру. Батько хлопчика (позаду) проти. Маленький Кейн нічого не підозрює та грається з санчатами надворі. Ролі виконували (зліва направо) Геррі Шеннон, Бадді Суон, Джордж Кулуріс, Агнес Мурхед.

"Громадянина Кейна" називають енциклопедією старих кіно прийомів. Зараз їх часто можна побачити в фільмах, а тоді вважалися революційними. "Громадянин Кейн" охоплює все життя газетного магната, від дитинства до останніх років героя. Розповідь ведеться від особи різних людей. З літератури запозичили прийом ненадійного оповідача. Не знаємо, чи можна довіряти спогадам близьких багатія, бо плутаються у свідченнях.

Також Веллс розробив новий стиль зйомки. Кадр вибудовував вглиб, робив об'ємним. Було мінімум три плани, кожен герой в фокусі. У кінці ж фільму - порожній замок зі статуями, щоб відобразити самотність головного героя. Веллс першим почав показувати стелі, спеціально знімав знизу. Інколи персонажі могли бути просто силуетами, використовував контрове світло.

Як знятий "Манк"

"Манк" спеціально зробили схожим на фільми 1930-1940-х. Знімали у 8к, але потім затонували чорно-білим та погіршили якість, щоб було схоже на плівку. Кожні 15 хвилин у правому верхньому куті можна помітити кружечок від склейки плівки. Діалоги записували на аналогові рекордери та відмовилися від стерео. Так вийшло відлуння, характерне для старих фільмів.

Стрічка композиційно повторює "Громадянина Кейна". Історія теж розповідається через спогади та не послідовно.

"Мій сценарій - ніби булочка з корицею. Спіралеподібний, а не пряма лінія, яка вказує на найближчий вихід. Не можна за дві години показати життя людини, але ви можете створити враження про нього", - каже сам персонаж Манк у фільмі.

Автор: New Yorker
  Режисер Уорсон Веллс та сценарист Герман Манкевич зустрілися у 1940 році.
Режисер Уорсон Веллс та сценарист Герман Манкевич зустрілися у 1940 році.

Сценарій "Манка" написав батько режисера, Джек Фінчер. Помер від раку в 2003 році. Працював редактором журналу Life. Також мав конфлікти щодо сценарію. Відхилили його варіант "Авіатора" Мартіна Скорсезе, з Леонардо Ді Капріо у головній ролі. Однак у фільмі з'явилися ходи з його роботи. Таким чином, в долі Манка вгадується батько Фінчера. Ця стрічка, як і "Громадянин Кейн" - критика голлівудських продюсерів, які використовують кінематограф в своїх цілях.

Девід Фінчер зняв "Манка" для стрімінгової платформи Netflix після шестирічної перерви. Найвідоміші його фільми - "Сім", "Бійцівський клуб", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона", "Соціальна мережа", "Дівчина з тату дракона".

Зараз ви читаєте новину «Як зрозуміти фільм "Манк" - лідера з номінацій на "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути